U martu počinju radovi u Batkoviću - druga faza sistema za navodnjavanje


Druga faza projekta izgradnje sistema za navodnjavanje na području Semberije obuhvatiće 377 hektara poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu mjesne zajednice Batković, a ugovor o ovom projektu biće zaključen između Grada Bijeljina i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Takođe, ugovor će obuhvatiti i sanaciju - uređenje kanala Stara Dašnica.

- Ovo je nastavak dobre saradnje Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno, saradnje sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata. Pored površine koja će biti obuhvaćenja sistemom za navodnjavanje, planirano je uređenje 12.500 metara kanala Stara Dašnica. Vrijednost projekta iznosi oko šest miliona KM, od kojih će četiri miliona koštati izgradnja sistema za navodnjavanje, a za uređenje kanala Stara Dašnica biće izdvojeno oko dva miliona KM. Prema ugovoru, Grad Bijeljina je u obavezi da sufinansira projekat navodnjavanja u iznosu od 15 odsto”, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Mladen Savić.

Sistem navodnjavanja pomoći će semberskim poljoprivrednicima u sušnim periodima, smanjiće troškove proizvodnje i na taj način ih učiniti konkurentnijim na tržištu. Cjelokupan projekat navodnjavanja obuhvatiće oko 11.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Semberiji. Izgradnja prve faze sistema, na 511 hektara u Donjem Crnjelovu, privedena je kraju, a druga faza, koja će pokriti oranice Batkovića, biće započeta u martu. Rok za završetak druge faze predviđen je za septembar 2020. godine.

​Semberija INFO - O. Stjepanović