SADNjA DUVANA: BIĆE MANjE NEGO LANI


Semberski proizvođači duvana ovih dana otpočeli su sadnju ove industrijske biljke, u uslovima, kako oni ističu, nikad neizvjesnijim, ukoliko se posmatra jedan duži vremenski period, od tridesetak i više godina unazad. Čedo Gotovčević, direktor u bijeljinskom preduzeću „ Duvan“ kaže da je petnaestak kooperanata već odustalo od ovogodišnje sadnje duvana u Semberiji, što je umanjenje od nekih 60 hektara ili 20 odsto manje u odnosu na prošlogodišnje ugovorene površine.

-U odnosu na prošlu godinu, kada smo potpisali ugovore sa 85 proizvođača, sada smo potpisali ugovor sa 70 proizvođača. Od prošlogodišnjih 220 hektara, površina na kojoj će biti zasađen duvan svedena je na 160 hektara. Proizvođači duvana u Posavini zasadiće duvan na 100 hektara“, kaže Gotovčević.

Zbog nestimulativne otkupne cijene duvana, koja je već dvadesetak godina iznosila oko tri KM po kilogramu suvog lista duvana, ali i zbog povećanih proizvodnih troškova i većih dnevnica za berače duvana, kaže Gotovčević, ova proizvodnja u Semberiji je gotovo na izdisaju.

- Kada neko prekine sadnju duvana, obično se više ne vraća na tu proizvodnju. Bez konkretnije pomoći države, stimulativnije otkupne cijene i podsticaja, ova proizvodnja će biti ugašena u Semberiji. Duvanari su svojevremeno u izgradnju sušara investirali značajna sredstva, tako da će i taj momenat otežati njihovu poziciju“, kaže Gotovčević, ističući da je prošla godina bila jedna od najlošijih godina za proizvođače duvana, dok će ova, sudeći po trenutnom stanju, biti više nego neizvjesna. Neizvjesnost je nagoviještena još početkom februara ove godine, kada su duvanari organizovali i proteste zbog dodatnog PDV-a  na pretpostavljenu proizvodnju duvana.

Semberija info (Lj.Ljubojević)