Danas svečano u manastiru Tavna: Molitve u čast Bogomajke i vjere naših predaka :: Semberija INFO ::

 

Danas svečano u manastiru Tavna: Molitve u čast Bogomajke i vjere naših predaka


Mnogo je onih koji će danas, kao i prethodnih godina, posjetiti zadužbinu Nemanjića i njegovih sinova iz 14. vijeka u Tavni koja vjerno čuva sjećanje na veliki praznik - Uspenje Presvete Bogorodice. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Velika Gospojina i mnogo je onih koji danas praznuju.

Za očekivati je, da i danas veliki broj vjernika iz svih krajeva Semberije, Majevice, Podrinja i dijaspore dođe u portu velike svetinje u Tavni kako bi proslavili Krsnu slavu manastira i pomolili se u ime Bogomajke, za zdravlje i sreću svojih najbližih i svog naroda, a za smiraj svojh upokojenih upalili svijeću.

​Tako se i sama Bogorodica, nakon Hristovog stradanja i raspeća, molila u Getsimanskom vrtu na padini Maslinove gore, za preobraćenje tvrdoglavog judejskog naroda, ali i za nove crkve koje su apostoli uspostavljali u raznim zemljama. Njene molitvene riječi i danas su nam potrebne ako želimo da koračamo Hristovom stazom i pronosimo vjeru naših predaka kako bi dosegnuli suštinu ovozemaljskog života. Velika Gospojina je praznik upokojenja Presvete Bogorodice koji Crkva naziva i ,,uspenje", jer je Bogorodica usnula da bi se probudila za vječno blaženi život.