OBILjEŽEN 8. APRIL, MEĐUNARODNI DAN ROMA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN 8. APRIL, MEĐUNARODNI DAN ROMA


Ovogodišnje obilježavanje Dana Roma u Bijeljini počelo je defileom Romkinja i Roma od Dnevnog centra za djecu koja žive i/ili rade na ulici ili su u riziku da to postanu ,,Otaharin“ do centra grada, te podizanjem romske zastave ispred Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“ i izvođenjem romske himne ,,Đelem, đelem“.
 
Program manifestacije pripremilo je Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin” u saradnji sa Udruženjem žena ,,Romkinja”.
 
-Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Ove godine ćemo kroz manifestaciju ukazati na nedovoljnu vidljivost i prisutnost Roma i Romkinja u javnom i političkom životu,  rekao je izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin” Dragan Joković. Prema njegovim riječima, na području Bijeljine živjelo je oko 2.000 Roma, ali taj broj se  2012. godine prepolovio usled  migracija Roma u zemlje zapadne Evrope. Migracije Roma traju još uvijek, Romi odlaze, ali teško mogu i tamo da ostvare svoja prava, pa se vraćaju i dolaze u isti problem.
 
Što se tiče stanja, kako je rečeno, ono se lagano popravlja, posebno u oblasti obrazovanja, ali potrebno je učiniti više.
 
-  Kada je udruženje ,,Otaharin“ počelo da radi, osnovnu školu pohađalo je samo 10-ak romske djece, danas imamo preko 150 romske djece u osnovnim školama, desetak ih pohađa srednju školu, a troje je na fakultetu, precizira Dragan Joković.
 
U Bijeljini imamo gradonačelnika koji ima dosta razumijevanja i podržava sve projekte koji se realizuju na području grada kako bi se život Roma podigao na viši nivo.  
 
- Romi stotinama godina žive na ovom prodručju, ali još puno treba da se radi kako bi se  integrisali u zajednicu. Najviše smo radili i radimo na obrazovanju ove populacije, a kao jedna od mjera podrške i pomoći je ta da smo jedina lokalna zajednica koja za đake Rome obezbjeđuje užinu, navodi gradonačelnik Mićo Mićić koji je istakao realizaciju dosadašnjih projekata zapošljavanja Roma, kao i njihovog stambenog zbrinjavanja.
 
Ovogodišnje obilježavanje 8. aprila posebno je obilježila izložba i panel diskusija u Centru za kulturu, a pod nazivom ,,Mi smo uspješni uprkos preprekama“.
 
Tom prilikom su istaknute pozitivne priče bijeljenskih Roma koji rade i koji se obrazuju.
Međunarodni dan Roma obilježava se od 8. aprila 1971. godine, kada je održan Prvi svjetski kongres Roma u Londonu. Na kongresu su donesene i istorijske odluke: usvojena je zastava Roma i službena himna, te je usvojen zaključak da je romski jezik odigrao važnu ulogu kroz prošlost i da on predstavlja jednu od specifičnosti Roma u svakoj zemlji. Od tada se 8. april u cijelom svijetu obilježava uz manifestacije koje za cilj imaju promovisanje poboljšanja životnih uslova romske populacije, te upozorava na potrebu obrazovanja što većeg broja Roma.