DIGITALNI SAJAM KNjIGA U FRANKFURTU :: Semberija INFO ::

 

DIGITALNI SAJAM KNjIGA U FRANKFURTU


Sajam knjiga u Frankfurtu suprotstavlja se pandemiji koronavirusa – digitalnim sposobnostima i klasičnim konceptom. Izraelski književnik David Grosman održao je inauguracijski govor onlajn. Govorio je o nadi i kazao: ,,To je imenica, ali sadrži glagol koji vas lansira u budućnost“.

I direktor Sajma knjiga u Frankfurtu Jirgen Bos sa optimizmom gleda u budućnost.

Sajam knjiga u Frankfurtu otvoren je  13. oktobra, bez publike, u praznoj dvorani. Zbog porasta broja infekcija koronavirusa, čak je i stotinjak gostiju, kojima je donedavno bio dozvoljen boravak na ceremoniji otvaranja, moralo da izostane.

Zbog toga se postavlja pitanje koliko smisla ima sajam bez direktnih ljudskih susreta. Zar nije bilo bolje otkazati i ovaj sajam, kao što se već dogodilo u slučaju Sajma knjige u Lajpcigu u proljeće ove godine?
Nije, kaže Jirgen Bos, direktor Frankfurtskog sajma knjiga. Zadatak sajma je, kaže, da spaja ljude, autore, izdavače, prevodioce, stručnu publiku. Za to je, pojašnjava, Sajam stvorio platformu na kojoj se susreće više učesnika nego proteklih godina uživo. Registrovalo se 4.400 izlagača, kao i stručna publika iz 120 zemalja.
"To uključuje i govornike koji ranije nikada nisu bili na Sajmu", kaže Bos. "Prelazak na digitalu za nas je bio veliki izazov. Ali to nam je takođe ponudilo i mogućnost da se još više poboljšamo u onome što radimo", kaže direktor sajma.

On je ove godine razgovarao sa brojnim izdavačima koji su željeli da učestvuju na sajmu, ali to nisu mogli: zbog finansijskih ograničenja, zbog viza ili problema sa putovanjima ili zato što je vlada spriječila putovanje. "Najveća prednost našeg digitalnog sajma je u tome što skoro svako može da učestvuje", kaže Bos. Ovo je prvi put da je Sajam knjiga u Frankfurtu dostupan ljudima koji inače ne bi imali sredstva ili mogućnosti da na njemu učestvuju.

Zapravo, organizatori su uspjeli da naprave da svi segmenti koji čine jedan normalni Sajam knjiga, budu digitalno predstavljeni: o pitanjima prava, komercijalnim aspektima sajma, kao i drugim stvarima iz svijeta izdavaštva, sada se raspravlja na digitalnim platformama.

Interaktivni instrumenti omogućavaju susrete izdavača, autora i prevodilaca. Sajam nudi ukupno 260 sati programa za ljubitelje knjige, a oni su dostupni širom svijeta. Zemlja-gost Kanada je doduše otkazala fizičko prisustvo svojih autora i pomjerila to za 2021. godinu, ali zato virtuelno nudi nastup svoje zvijezde, autorke Margaret Atvud.

I angažman za slobodu mišljenja pod sloganom "Za riječ i slobodu", u ovim politički komplikovanim vremenima nije slabiji nego u prethodnim. Planirana je, između brojnih drugih, i diskusija sa Edvardom Snoudenom, kao i sa aktivistom iz Hongkonga Džošuom Vongom.

Budućnost će biti hibridna
Direktor sajma ne misli da bi Sajam knjiga mogao da ukine sam sebe uspješnim virtuelnim nastupom. Ambicija je, kaže, da Sajam iskoristiti ovogodišnje digitalno prisustvo kao osnovu za budući hibridni oblik sajma, s kojim će moći da dopre do više ljudi nego do sada.

Uprkos tome, kako kaže Jirgen Bos, izdavačima iz čitavog svijeta potrebno je i fizičko prisustvo, slučajni susreti i otkrivanja, malo haosa, večernje žurke… Sve ono što inače čini jedan Sajam knjiga.

"U budućnosti će mješavina prisustva na licu mjesta i digitalna ponuda biti nova normalnost", smatra Bos. "Zato vjerujem u budućnost izdavaštva i budućnost Sajma knjiga u Frankfurtu."

Semberija info