Povodom Dana oslobođenja Bijeljine: Prijem za članove i poštovaoce SUBNOR-a i polaganje vijenaca ispred bisti narodnih heroja :: Semberija INFO ::

 

Povodom Dana oslobođenja Bijeljine: Prijem za članove i poštovaoce SUBNOR-a i polaganje vijenaca ispred bisti narodnih heroja


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a Bijeljina Mihajlo Vidić organizovali su u galeriji Centra za kulturu Bijeljina prijem za članove i poštovaoce tekovina Narodnooslobodilačkog rata iz Bijeljine, Vukovara, Brčkog, Adaševaca, Gračanice, Gradačca i Srebrenika.



Obraćajući se prisutnima, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a Mihajlo Vidić istakao je značaj obilježavanja prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu, 24. septembra 1943. godine, kada su borci iz cijele BiH, Srema, Vojvodine i Semberije dali izuzetan i nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma i nacizma.



„Glavne borbene operacije vođene su u noći između 23. i 24. septembra 1943. godine.  Sve do aprila 1944. godine ovo je bila slobodna teritorija. Ustaše i Nijemci su potisnuti sa ovih prostora. Zabilježeno je da su neprijateljske jedinice imale 50 poginulih i 280 zarobljenih domobrana. Ogromne zasluge za oslobođenje Bijeljine imale su Prva, Druga i treća vojvođanska brigada i Majevički partizanski odred. Proslavljajući i obilježavajući ovaj datum danas, mi njegujemo moralne vrijednosti koje je u sebi nosila antifašistička borba. Na tim temeljima danas počiva Evropa. Oni koji su se tada usprotivili nacizmu i fašizmu, borili su se za društvo međusobnog povjerenja, gdje se neće ljudi prepoznavati po imenu i naciji, već po moralnim i ljudskim vrijednostima“, istakao je Mihajlo Vidić, posebno se tom prilikom zahvalivši gradonačelniku Mići Mićiću i Gradskoj upravi na naporima i izdvojenim sredstvima za uređenje kutka u Gradskom parku u kome su izložene biste narodnih heroja Semberije.



Gradonačelnik Mićić je tom prilikom istakao da Bijeljina cijeni sve žrtve koje su partizanski borci i heroji dali u borbi protiv fašizma, svjetskog zla koje se prije 80 godina nadvilo nad Evropom i svijetom.

„Statutom grada predviđeno je da se 24. septembar 1943. godine obilježava kao Dan oslobođenja grada. Veliki broj antifašističkih boraca žrtvovao se za ideju slobode u borbi protiv fašizma. U Gradskom parku imamo najljepše mjesto gdje su izložene biste narodnih heroja“, naglasio je tom prilikom gradonačelnik Mićić. 

Nakon prijema u Galeriji, delegacije Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Mićićem, i SUBNOR-a položile su vijence i cvijeće ispred bisti narodnih heroja u Gradskom parku.

Semberija info - Lj.Ljubojević
Foto - B.Milošević