Најмање се струје троши кад је бојлер правилно подешен и стално укључен :: Semberija INFO ::

 

Најмање се струје троши кад је бојлер правилно подешен и стално укључен


Извор: Политика

​Ко су енергетски вампири? Kоји то уређаји гутају киловате чак и када их не користимо, али их остваљамо укључене? И колико њиховим искључивањем може да се уштеди струје? Према најновијој студији „Бритиш гаса” за домаћинства би било најбоље да већину уређаја искључе из струје док се не користе, јер ови уређаји могу да буду одговорни за скоро 23 одсто више потрошене електричне енергије.

То се пре свега односи на бојлер за који стручњаци процењују да је један од највећих енергетских вампира у домаћинству. Наиме, за само један сат рада бојлер снаге два киловата потроши два киловатсата струје. Ако бојлер сваки дан ради два и по сата, месечно потроши укупно 150 киловатсати струје. На већини бојлера је температура унапред подешена, али да би се уштедело термостат треба да буде подешен на 50 до 60 степени Целијусових, а никако на 75 или 85.

Како студија показује осим што прегрејавање воде није неопходно, бојлер ће допринети да рачуни за струју буду још већи, јер ће трошити више струје да потигне ту температуру. Препоручује се да се електрични бојлери редовно одржавају, односно да се бојлер и грејачи очисте бар једном годишње.

Дилема да ли га остваљати да стално буде укључен или га искључивати после ноћног пуњења када је струја четири пута јефитнија у Србији, из „Бритиш гаса” проучују да овај уређај неће мање трошити ако се стално држи искључен јер ће се вода са сваким укључивањем изнова морати да загреје. Зато се електрични бојлер искључује само кад дуже време неће нико да га користи. Најмање се струје, кажу стручњаци, троши ако је бојлер правилно подешен и стално укључен.