Нови иПхоне долази с новим пуњачем :: Semberija INFO ::

 

Нови иПхоне долази с новим пуњачем


Foto: Ilustracija
Како преноси ББЦ Неwс, најновији Аппле иПхоне готово ће сигурно имати УСБ-Ц пуњач када буде представљен 12. септембра.

Телефони ове компаније тренутно користе њен сопствени Лигхтнинг адаптер, за разлику од конкуренције.

Закон Европске уније захтјева од произвођача телефона да усвоје заједничко рјешење за пуњење до децембра 2024. како би уштедјели новац потрошачима и смањили отпад.

Већина нових Аппле производа, попут најновијих иПад модела, већ користе УСБ-Ц, али компанија се успротивила правилу ЕУ.

Када је представљен у септембру 2021. године, представник Апплеа рекао је за ББЦ Неwс: "Строги прописи који налажу само једну врсту конектора гуше иновације умјесто да их подстичу, што ће заузврат наштетити потрошачима у Европи и широм свијета".

Лигхтнинг на УСБ-Ц адаптери већ су доступни код других марки електронике укључујући Амазон, а сви иПхоне уређаји од иПхонеа 8 који је лансиран 2017. подржавају бежично пуњење.

Делује да је Пхоне 14 последњи Аппле уређај који га ексклузивно користи, ово би могло да означи почетак краја Лигхтнинг кабла.

Нови уређаји биће представљени сљедеће недјеље

Није јасно да ли ће ово бити глобална промјена производа, иако је мања вјероватноћа да ће технолошки гигант направити другу верзију уређаја само за европско тржиште.

Промјене се очекују у новим иПхоне 15 и иПхоне 15 Про уређајима који би требало да буду представљени сљедеће недјеље на годишњем јесењем догађају компаније.

Према извештају Блоомберга, предности пребацивања на нови пуњач за кориснике укључиваће купце који ће моћи да користе један пуњач за иПад, Мац и иПхоне, као и веће брзине пуњења.

ЕУ правило о заједничком пуњачу покрива скуп "преносиве електронске опреме мале и средње величине", укључујући: телефоне, таблете, е-читаче, мишеве и тастатуре, ГПС (глобални систем позиционирања) уређаје, слушалице, дигиталне камере, ручне конзоле за видео игре и преносне звучнике.

Сваки од ових, који се пуни преко кабла, мораће да има УСБ Тyпе-Ц прикључак, независно од тога ко производи уређаје. Преносиви рачунари такођер ће морати да се придржавају правила, али произвођачи имају више времена за измјене.

(b92)