БИЈЕЉИНСКИ ЏУДИСТИ НА ЧАСУ КОД ОЛИМПИЈСКИХ ШАМПИОНА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ ЏУДИСТИ НА ЧАСУ КОД ОЛИМПИЈСКИХ ШАМПИОНА


Протеклог викенда у Сарајеву је одржан Европски куп за старије пионире (Еуропеан Јудо Хопес Цуп 2024) на којем је наступило 234 такмичара из 13 европских земаља (Бугарска, Хрватска, Естонија, Финска, Велика Британија, Косово, Латвија, Литванија, Црна Гора, Словенија, Србија, Украјина и БиХ). Ово је нови формат такмичења и први турнир ове врсте у свијету путем којег Европска џудо унија настоји ову борилачку вјештину додатно популаризовати и оснажити међу џудистима од 13 и 14 година. У том правцу, поред такмичарског дијела Европски куп за старије пионире је имао и едукативни карактер. Млади џудисти су  имали прилику да виде, чују и науче вриједне лекције од освајача олимпијских медаља. Технички семинар су водили Такимото Макото из Јапана, освајач златне медаље на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године и Мариа Центраццхио из Италије, освајач бронзане медаље на Олимпијским играма у Токију прије три године.


 
-Задовољство ми је да имам прилику пренијети своје знање и страст на младе џудисте. Надам се да ћу им помоћи да постану јачи и остваре боље резултате од мене. Мислим да је јако важно што, поред такмичарског дијела имамо и прилику да образујемо младе такмичаре, да им пренесемо своје искуство и покажемо неке нове димензије џудоа. Мислим да је овај систем, тренинг уз такмичење, јако добро рјешење за младе џудисте“, рекао је „златни“ Такимото Макото.


 
Међу 92 такмичара из БиХ учешће на овом важном такмичењу узело је и четворо такмичара Џудо клуба „Пантер“ из Бијељине: Слободан Ћурчић, Горан Ђурић, Милица Хржић и Ђурађ Антић. Били су ово њихови премијерни наступи на једном европском купу гдје су имали прилику стећи пријеко потребно искуство за даља такмичења и још боље резултате. Од наведене четворке најдаље је отишла Милица Хржић коју су секунде дијелиле од бронзане медаље али је неискуство узело свој данак те је Милица напослијетку освојила пето мјесто у категорији до 48 килограма.


 
Ово је трећи пут у врло кратком периоду да џудисти Џудо клуба „Пантер“ из Бијељине наступају на такмичењима које организује Европска џудо унија. Другог марта су наступили на Европском купу за јуниоре у Сарајеву а 16. марта на Европском купу за кадете у Поречу. У Сарајеву су наступили Иван Чолић те Милица, Милкица и Јована Ђурић а у Поречу, једном од најјачих Европских купова за кадете, такмичили су се Теодора Трифковић, Јована Ђурић, Максим Петровић и Иван Чолић.


 
-Наш клуб има такмичаре за европску сцену па смо у клубу одлучили да им ове сезоне дамо прилику да осјете атмосферу те сцене. Наравно, колико нам финансијске могућности дозволе. Напримјер, на турниру у Поречу окупио се крем европског и свјетског џудоа у кадетском узрасту. То су млади џудисти које у њиховим матичним савезима припремају за највеће резултате. И ми исто желимо нашим такмичарима само што се, осим на клуб и родитеље наше дјеце, не можемо ослонити ни на ког трећег. Радује нас што су сви наши џудисти који су наступили на овим куповима показали да имају квалитет, уписане су и прве побједе, стечено драгоцјено искуство и надам се да је и њима самима јасније колико много вриједе и колико далеко могу ићи“, изјавио је за „Семберија ИНФО“ Владимир Ђокић тренер Џудо клуба „Пантер“.


 
 
Паралелно са такмичењем у Сарајеву, друга екипа бијељинских џудиста такмичила се на 12. Међународном џудо турниру „Куп Приједора 2024“ гдје су у конкуренцији преко 500 такмичара из Србије, Хрватске и БиХ освојили пет медаља: по једну златну и бронзану те три сребрне. Сергеј Делић је освојио златну, Никола Нешковић сребрну и Василије Хржић двије сребрне медаље док је Максим Петровић освојио бронзано одличје.
 
(Семберија инфо)