ОДЛИЧАН ПОЧЕТАК НОВЕ СЕЗОНЕ ЗА БИЈЕЉИНСКЕ ЏУДИСТЕ: Имамо такмичаре за европске медаље :: Semberija INFO ::

 

ОДЛИЧАН ПОЧЕТАК НОВЕ СЕЗОНЕ ЗА БИЈЕЉИНСКЕ ЏУДИСТЕ: Имамо такмичаре за европске медаље


Извор: Семберија инфо

Џудо клуб „Пантер“ из Бијељине један је од најуспјешнијих клубова овог борилачког спорта у БиХ. Претходних година су наступали на бројним турнирима и првенствима Републике Српске, БиХ и Балкана, а у посљедње вријеме њихове такмичаре све чешће видимо и на европској џудо сцени. С обзиром на остварене резултате, прошла сезона им је била најбоља сезона у историји клуба. Фасцинантно дјелује податак да су бијељински џудисти током 2023. године, на пет Балканских првенстава освојили 11 медаља!



Како су завршили прошлу, тако су започели и ову годину. Најприје су од 12. до 14. јануара у Бањалуци учествовали на зимском кампу Џудо савеза Републике Српске да би првог викенда у фебруару одрадили своју прву овосезонску такмичарску провјеру. У Лакташима је, наиме, одржан 22. Међународни турнир „Лакташи ОПЕН 2023“ гдје су џудисти Пантера у конкуренцији 850 џудиста из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и Бугарске, наступили са петоро такмичара. Двије златне медаље су освојили Ђурађ Антић и Василије Хржић, док је Милица Хржић освојила бронзану медаљу. Седам дана послије, десетог фебруара, забиљежили су наступ на Меморијалном турниру ,,Милош Мрдић” у Требињу, гдје су, опет, између 550 такмичара из региона, наступили са шест такмичара и освојили шест медаља: Сергеј Делић, Ђурађ Антић, Вера Павличевић и Теодора Трифковић су освојили златне медаље, Матија Добранић сребрну, а Максим Петровић бронзану медаљу.

Седам дана послије турнира у Требињу, џудисти Пантера су започели серију својих овосезонских првенствених такмичења. У Добоју су 17. фебруара наступили на Првенству Републике Српске за сениоре и полетарце. У екипном пласману, сениори и сениорке ,,Пантера’’ постали су вицешампиони првенства, а у свеукупном пласману заузели су треће мјесто. У појединачној конкуренцији, у сениорској категорији Иван Чолић (-81кг) освојио је титулу првака РС, а уз златну медаљу, проглашен је и за најбољег такмичара првенства. Још двије титуле првака Републике освојили су Милица Ђурић (-48 кг) и Павле Вујновић (+100 кг). Сестре, Јована (-57 кг) и Милкица Ђурић (-48 кг) освојиле су сребрне, а Теодора Трифковић (-48 кг) бронзану медаљу. Ни у категорији полатераца није изостао одличан наступ гдје су у екипној конкуренцији полетарке ЏК ,,Пантер” постале шампионке РС, а у свеукупном пласману полетарци и полетарке освојили су треће мјесто. У појединачном наступу златне медаље и титуле шампиона Републике Српске освојиле су Мила Ђурић (-24 кг) и Јована Станишић (-36 кг), Матеј Стојановић (-30 кг) је постао вицешампион, а Лука Лучић (-42кг) се морао задовољити бронзаном медаљом. Пета мјеста на турниру освојили су Душан Крунић, Стефан Шљокић и Марија Грбовић. 



Седам дана након Првенства РС, 24. фебруара, услиједило је Државно првенство БиХ за сениоре и полетарце у Бихаћу. У екипној конкуренцији сениорке ,,Пантера’’ биле су треће у БиХ, а у свеукупном пласману (сениори+сениорке) заузели су високо четврто мјесто. У појединачној конкуренцији, Милица Ђурић (-48 кг) освојила је титулу првака БиХ, док су њене сестре, Милкица (-48 кг) и Јована (-57 кг) постале државне вицешампионке. У изузетно јакој конкуренцији Павле Вујновић (+100 кг) освојио је треће мјесто. У категорији полетараца, четврта сестра Ђурић, Мила (-24 кг) освојила је златну медаљу и титулу шампионке БиХ, док је Матеј Стојановић (-30 кг) изборио вицешампионску титулу.
Услиједила је кратка пауза до 23. марта, када је одржано Првенство Републике Српске за млађе пионире и кадете. ,,Пантери’’ су се такмичили на Сокоцу у конкуренцији преко 300 такмичара из 34 џудо клуба. У екипном пласману освојили су друго мјесто за кадете и треће за кадеткиње, док су у свеукупном пласману (кадети + кадеткиње) освојили треће мјесто. У појединачној конкуренцији освојили су пет златних, једну сребрну и четири бронзане медаље.Титуле првака Републике Српске освојили су Јована Ђурић, Никола Нешковић, Теодора Трифковић, Иван Чолић и Никола Наранчић гдје су Теодора Трифковић и Иван Чолић одбранили титуле шампиона РС које су прошле године освојили у Бањалуци. Сребрну медаљу изборио је Павле Мацан, док су бронзане медаље освојили Василије Хржић, Вера Павличевић, Павле Перушиновић и Софија Самарџић.



И тако, из седмице у седмицу нижу се такмичења, турнири и првенства, док се у просторијама Џудо клуба „Пантер“ у Бијељини сваке вечери одржавају тренинзи. Талента је напретек, жеља је јака, а циљеви су високи, док у основи свега лежи нешто што нема много спортских колектива нашироко око Бијељине. Џудо клуб „Пантер“ је, најприје, једна велика породица, па тек потом спортски клуб.

Џудо је наша мисија

У оквиру 47. Избора најбољег спортисте Града Бијељина, тренер Џудо клуба „Пантер“, Владимир Ђокић проглашен је за најуспјешнијег тренера, Павле Вујновић за трећег најбољег у сениорској категорији, а Јована Ђурић је изабрана међу десет најперспективнијих младих спортиста.

- Прошла сезона је била најуспјешнија у историји нашег клуба и лијеп је осјећај када неко види и вреднује наш рад. Међутим, морам напоменути, све што смо постигли, и прошле и ранијих сезона, ми смо радили без очекивања било каквих признања, осим оних најважнијих - признања на борилиштима. Имамо тренинге сваке вечери, а такмичења скоро сваког викенда – такав темпо се може издржати само из љубави према овом спорту“, рекао је за ,,Семберија инфо’’ Владимир Ђокић, најбољи тренер Града Бијељина за 2023. годину.

Џудисти за свјетску сцену

Џудисти ,,Пантера’’ су у марту ове године учествовали на два Европска џудо купа: другог марта у Сарајеву за јуниоре и 16. матра у Поречу за кадете. У Сарајеву су наступили Иван Чолић, те Милица, Милкица и Јована Ђурић, а у Поречу, једном од најјачих Европских купова за кадете, такмичили су се Теодора Трифковић, Јована Ђурић, Максим Петровић и Иван Чолић. 

- Наш клуб има такмичаре за европску сцену, па смо у клубу одлучили да им ове сезоне дамо прилику да осјете атмосферу те сцене. Наравно, колико нам финансијске могућности дозволе. На ова два купа, посебно у Поречу окупио се крем европског и свјетског џудоа у кадетском узрасту. То су млади џудисти које у њиховим матичним савезима припремају за највеће резултате у скоријој будућности. И ми исто желимо нашим такмичарима само што се, осим на клуб и родитеље наше дјеце, не можемо ослонити ни на ког трећег. При томе, ових осморо џудиста, који су наступили на два купа, показали су да имају квалитет, уписане су и прве побједе, стечено драгоцјено искуство и вјерујем да је и њима самима сада јасније колико много вриједе и да могу парирати европским колегама“, изјавио је тренер Владимир Ђокић за „Семберија инфо“.