Синер и Медведев за титулу на Аустралијан опену - прво финале без велике тројке од 2005. :: Semberija INFO ::

 

Синер и Медведев за титулу на Аустралијан опену - прво финале без велике тројке од 2005.


Извор: РТС / РТРС

Финале Аустралијан опена играју Јаник Синер и Данил Медведев. Ово ће бити први пут од 2014. да ће титулу у Мелбурну освојити неко ко није Новак Ђоковић, Рафаел Надал или Роџер Федерер и први пут још од 2005. да ниједан од чланова "велике тројке" није учесник финала.

Јаник Синер ће играти прво гренд слем финале, док је Данил Медведев већ једном (2021. године) тријумфовао на Ју-Ес опену, а играће шесто финале у каријери на великим турнирима.

Италијан и Рус одиграће десети међусобни дуел, а успешнији тенисер је Медведев са шест побједа, али је Синер на посљедња три меча био бољи ривал.

Синер је до финала стигао побједама против Ботика ван де Зандшулпа, Јаспера де Јонга, Себастијана Баеза, Карена Хачанова и Андреја Рубљова и Новака Ђоковића. Италијан је на терену до финала провео 14 сати и 44 минута.

Медведев је био бољи од Теренса Атмана, Емила Русувуорија, Феликса Оже-Алијасима, Нуна Борхеса, Хуберта Хуркача и Александера Зверева. Рус је до посљедњег меча на турниру играо 20 сати и 33 минута.

Синер је први тенисер који је нанео пораз десетоструком шампиону Аустралијан опена Новаку Ђокоивћу још од 2018. године и након 33 узастопна тријумфа на турниру.

Медведева су у полуфиналу два поена дијелила од испадања, али је ипак направио велики преокрет послије 2:0 у сетовима за Зверева и стигао до финалног меча.

Финалисти Аустралијан опена Синер и Медведев до сада се никада нису састајали на неком гренд слем турниру.

Први пут од 2014. титулу у Мелбурну ће освојити неко ко није Новак Ђоковић, Рафаел Надал или Роџер Федерер, а први пут још од 2005. ниједан од чланова "велике тројке" није учесник финала.