Лопта за Европско првенство биће нешто невиђено у фудбалу :: Semberija INFO ::

 

Лопта за Европско првенство биће нешто невиђено у фудбалу


Foto: UEFA
Лопта за Европско првенство 2024. године биће нешто што није виђено у свијету фудбала прије тога.

Службена лопта за Европско првенство 2024. године имаће микрочип за откривање играња руком те офсајд-позиције, што би требало допринијети регуларности утакмица те олакшати посао судијама.

У посљедњих неколико сезона играње руком и досуђивање офсајда најчешће су теме за разговор у свијету фудбала. Уочи турнира које се сљедећег љета игра у Њемачкој, најављено је да ће лопта имати револуционарну технологију какву никада нисмо видјели.

Како је објавио угледни Тајмс, микрочип у лопти радиће у тандему с технологијом праћења руку и ногу која омогућује стварање 3Д визуелних приказа костура играча у стварном времену.

Ови уређаји омогућују ВАР судијама стварање компјутеризиране слике која приказује тачно гдје је лопта ударила у тијело. Микрочип унутар лопте омогућује технологији одређивање тачног времена када је лопта ударена, што пружа ултра-прецизне одлуке о офсајду.

Судије и УЕФА-ини службеници, који су већ имали прилику видјети нову лопту и провјерити како функционира, одушевљени су технологијом и нивоом тачности.

Предсједник ФИФА-иног судијског одбора Пјерлуиђи Колина такође је најавио да ће судије користити потпуно нови полуаутоматски систем за одређивања офсајда већ на Свјетском клупском првенству које ће се одржавати крајем овог мјесеца у Саудијској Арабији.

(Б92)