РАЗВОЈ АИКИДОА И ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

РАЗВОЈ АИКИДОА И ЈАПАНСКЕ КУЛТУРЕ У БИЈЕЉИНИ


На подруцју семберије функционисе много клубова у којима се вјезбају борилацке вјестине далеког истока, један од њих аикидо клуб YОСХИНКАН, поред борилацких техника своје цланове подуцава и вриједностима традиционалног Јапана, те историјату далеког истока, посебно из времена самураја.
 
Овај клуб аикидоа је члан глобално признате аикидо асоцијације "АИКИКАИ СРБИЈЕ". Основан је 2015 године. 

Рад су започели као секција карате академије "СРПСКИ СОКО" захваљујући њиховом тренеру Милану Бојићу који им је уступио простор за тренинг.



Клуб су повели бивши чланови некадашњег клуба "РЕАЛНОГ АИКИДОА" са мајстором те вјештине Ведраном Хоџићем.
 
Након повећаног броја чланова преселили су се у О.Ш Свети Сава Бијељина, гдје добијају сопствену просторију, коју уређују у духу традиционалног Јапана по угледу на клубове аикидоа на истоку. 
Недуго потом, ступају у чланство глобално признате аикидо асоцијације "АИКИКАИ СРБИЈЕ". 


 
Данас је ова аикидо групација присутна у Бијељини и Угљевику, са тенденцијом даљег сирења.
Дипломе су међународно признате док дипломе за мајсторске појасеве бивају овјерене у Јапану од стране предсједника свјетске аикидо асоцијације "ХОМБУ ДОДЈО" и унука оснивача ове вјештине Моритеру Уесхибе.
 
Поред аикидоа, ова организација промовише самурајски кодекс, јапанску културу и традицију, њихов додјо(сала за тренинг) уједно представља јапански културни центар гдје можете видјети бројне слике,предмете,оружја као и прочитати текстове који се односе на традиционални Јапан. 



Чланови клуба су особе оба пола од 6 до 65 година. По ријецима тренера Ведрана Ходзица: "Програм рада обухвата разне елементе одбране од удараца, хватова, више нападача, хладног оружја и.т.д али по БУДО принципима, односно без шарлатанства и комерцијалне приче о томе како вјежбајуци борилачку вјештину брзо можете имати моћ која постоји искључиво у акционим филмовима". 

Приоритет у раду је тјелесни и духовни одгој млађих чланова као и квалитетна рекреација за оне у поодмаклим годинама уз прилагођен и свеобухватан план и програм рада.
 
Инструктори који носе ову аикидо прицу су Ведран Ходзиц и Дјордје Мирковиц, обојица црни појас 2 ДАН.

Њихови рад директно подрзавају виседеценијски аикидо мајстори из Београда и Новог Сада на целу са предсједником асоцијације АИКИКАИ СРБИЈЕ Сасом Обрадовицем, који има звање СХИХАН 6 ДАН ХОМБУ ДОЈО ТОКYО.

Тренинзи обилују позитивном атмосфером са циљем да вјезбаци, посебно најмладји,науце сто висе, како борилацку вјестину тако и јапанску културу, како би превасходно унаприједили изградњу лицних вриједности!