Познати учесници АБА 2 лиге: Ко ће добити позивницу? :: Semberija INFO ::

 

Познати учесници АБА 2 лиге: Ко ће добити позивницу?



Предстојеће јесени почет ће седма сезона АБА 2 лиге, а од 14 мјеста за тимове који ће се надметати за трофеј и мјесто у јадранској елити, већ је попуњено 12!

Одраније је познато, наиме, да ће Босну и Херцеговину представљати Борац Бања Лука као финалиста плеј-офа и Широки као освајач трећег мјеста у првенству. Представници Словеније биће Хелиос, који је прошле сезоне пропустио прилику да се пред домаћом публиком домогне трофеја и АБА 1, и Шенчур, док ће из Хрватске у АБА 2 лиги наступити Цедевита Јуниор и Шибенка.

Такође, по два сигурна представника имају Црна Гора (Сутјеска, Подгорица), Сјеверна Македонија (МЗТ – испао из АБА 1 лиге, оп.а. – и Пелистер) и Србија (Златибор и Спартак), а преостала два упражњена мјеста биће попуњена тимовима који добију специјалну позивницу АБА лиге.

Према посљедњим информацијама, за ово мјесто конкуришу и два тима из БиХ – бијељинска Будућност, која је у борби за треће мјесто бх. плеј-офа поражена од поменутог Широког, и сарајевска Босна Меридианбет, која у наредној сезони, уз команду новоименованог стратега а досадашњег тренера Бијељинаца Јосипа Панџе, има високе амбиције.

Такође, за једно од преостала два мјеста конкурише и скопски ТФТ, који је прошле сезоне у другоразредном јадранском такмичењу, у дебитантској години, био на 11. позицији.

Када је ријеч о бх. клубовима који се надају позивници, Будућност од оснивања лиге (2017. године) никад није играла у овом такмичењу, док је Босна била учесник само у премијерној сезони (2017-18), у којој је у конкуренцији 12 тимова заузела претпосљедње мјесто.

Иначе, системом такмичења, освајач АБА 2 лиге стећи ће право наступа у вишем рангу, док ће поражени финалиста у доигравању одмјерити снаге са претпосљедњим тимом АБА 1 лиге.


МОНДО