КАРАТИСТА ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПУТУЈЕ ЗА ГВАДАЛАХАРУ :: Semberija INFO ::

 

КАРАТИСТА ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПУТУЈЕ ЗА ГВАДАЛАХАРУ


Шпанија ће од 22. до 26. марта бити домаћин 58. Европског првенства у каратеу за сениоре. Селектори Карате репрезентације Босне и Херцеговине формирали су спискове каратиста који ће представљати нашу земљу на смотри најбољих каратиста старог континента „Гвадалахара 2023“. Ради се о такмичарима који током претходних 12 мјесеци остварују запажене резултате на домаћој и иностраној карате сцени.



Према подацима које смо добили из Карате савеза БиХ  на татамијима Гвадалахаре ћемо гледати и једног Бијељинца. Наиме, селектор Мирослав Клепић је одлучио да у категорији „Борбе“ у екипној конкуренцији позове члана бијељинског Карате клуба „Шампиони“, Александра Новицког.

Он ће се на Европском турниру борити у екипи коју сачињавају Анес Бостанџић (КК „Шампион“ Илиџа – бронзана медаља на Свјетском првенству „Коња 2022“, златна медаља у Карате 1 серији А у Атини, јанара 2023. године), Хамза Туруља (КК „Окинава“ Сарајево - златна медаља на турниру Карате 1 серије, „Џакарта 2022“ у категорији -75кг), Махир Џухо (КК „Окинава“ Сарајево – златна медаља на Европском У21 првенству у Прагу, јун 2022. у категорији -84кг),  Ријад Џухо (КК „Окинава“ Сарајево - златна медаља на Европском универзитетском првенству у Пољској 2022., златна медаља на турниру Карате 1 серије, „Џакарта 2022“ у категорији +84кг), Сандро Крешић (КК „До“ Тузла – сребрна медаља у Карате 1 серији А у Атини, јанара 2023., златна медаља на ВКФ Купу у Венецији, децембра 2022. године) и Срђан Јовановић (КК „Синђелић“ Бањалука – златна медаља на Балканском првенству у Ријеци 2021., златна медаља на Балканском првенству у Бару 2022. године).



- Ово је велики успјех за карате у Бијељини. Након што је члан нашег клуба, Лазар Марковић прошлог мјесеца учествовао на Европском првенству на Кипру ево и други наш члан, Александар Новицки има прилику да наступи на Европском првенству у Шпанији. Имати за два мјесеца, два Европска првенства, двојице каратиста који су скоро напунили 18 година – шта да вам кажем. Као њиховом тренеру моје срце је пуно. Надам се да ћемо испунити и финансијски дио обавеза које су нашем клубу пале на терет и да ће наш Александар, наш шампион, у Шпанији освјетлати образ нашег клуба и града Бијељине“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Милорад Марковић, тренер КК „Шампиони“.



Александар Новицки је вишеструки првак Републике Српске и Босне и Херцеговине. Више пута је учествовао на ВКФ (WKF) Светској карате 1 лиги за младе, а Венеција ће му остати у лијепом сјећању. Тамо је 2021. освојио златну а 2022. године сребрну медаљу. У новембру 2021. Новицки се нашао у истој ситуацији у којој се налази и сада. Тада је са репрезентацијом БиХ  учествовао на Балканском првенству у Хрватској. У екипној конкуренцији јуниорска селекција БиХ освојила је тада златну медаљу. Кључне поене у финалној серији за БиХ освојио је управо каратиста Карате клуба „Шампиони“ из Бијељине, Александар Новицки. 

Александар Новицки сутра путује на припреме сениорске репрезентације БиХ.