СП Катар финале: Меси вс Ембапе, битка за "богињу" :: Semberija INFO ::

 

СП Катар финале: Меси вс Ембапе, битка за "богињу"


Завршни чин по много чему изузетно занимљивог и посебног 22. Свјетског првенства у фудбалу у Катару биће финални окршај између Аргентине и Француске данас у 16 часова, а очи цијелог свијета упрте су у Лионела Месија и Килијана Ембапеа, као предводнике два тима.

Меч се, као и јучерашње за треће мјесто између Хрватске и Марока, игра од 16 часова, само је дестинација другачија. Бронза је Хрватској додијељена на "Калифа" стадиону у Ал Рајану, а златна и сребрна одличја, те чувена "богиња" биће на стадиону "Лусаил" у истоименом граду у Катару.

Биће ово судар селекција које у својим витринама имају по двије свјетске титуле, Аргентина је то успјела 1978. и 1986. са Марадоном на челу, а Француска 1998. и прије четири године у Русији.

Иако многи кажу да "триколори" имају квалитетнији тим и да су више показали на овом мундијалу, кладионице дају подједнаке шансе финалистима, свјесни да су Аргентинци своје лоше партије на Мундијалу оставили већ у раној фази и да их је мирис побједничког подијума стимулисао да у финалу буду најбољи икада.

Атмосферу су мало помутиле информације да у оба табора имају проблема са саставима. Меси је протеклих дана послије меча с Хрватском, наводно, имао лакших проблема са задњом ложом, али ће, на олакшање навијача Аргентине, бити спреман за велико финале. С друге стране, добра вијест за Аргентинце је да су Анхел ди Марија и Пауло Дибала тренирали с остатком екипе. Осим тога, Маркос Акуња и Гонзало Монтијел су нове двије опције за селектора Лионела Скалонија, јер на њих у полуфиналу није могао да рачуна због суспензије, тако да је под упитником једино Папу Гомес, који је недавно повриједио чланак.

Биће ово шесто финале "гаучоса" у историји, а главни играч екипе и главна прича цијелог турнира је Лионел Меси, који у 35. години лови једини трофеј који му недостаје у каријери. Широм Аргентине навијачи славе екипу и њеног капитена, а нема сумње да ће настати општи делиријум ако се попну на свјетски трон.

Што се тиче Француза, Дешану главобољу изазива непознати вирус који се ушуљао у свлачионицу. Полуфинални окршај с Мароком већ су због тога пропустили Адријен Рабио и Дајо Упамекано, да би потом у самоизолацију отишао и Кингсли Коман. Симптоми су се јавили код Рафаела Варана и Ибрахима Конатеа, иначе стартних штопера "триколора" у мечу с Мароканцима.

Французи су свјесни да ко је највећа опасност, али кажу да се нису уплашили.

"Меси је невјероватан играч. Али нећемо му приредити најбоље вече. Желимо да побиједимо и освојимо Свјетско првенство. Учинићемо све да га зауставимо", рекао је нападач  "триколора" Оливије Жиру.

Бразилци уз Французе

Неће сви навијати да Лионел Меси данас подигне пехар намијењен свјетском шампиону, а међу њима су легенде Бразила Роберто Карлос и Жулио Цезар. 

"Као Бразилац, дужан сам да навијам за Француску. Волим Месија, невјероватан је, игра прелијепо. Али, од ривалства између Бразилаца и Аргентинаца се не може побјећи. Да смо ми у финалу с Француском, Аргентинци би навијали против нас, тако да нећу да будем лицемјер. Али, да нисам навијач Бразила, волио бих да га 'гаучоси' освоје, јер играју сјајан фудбал на овом првенству", рекао је Цезар.

(Независне)