Гимназијалка Јелена Томић у свијету шаха :: Semberija INFO ::

 

Гимназијалка Јелена Томић у свијету шаха


Гимназијалка Јелена Томић, ученица трећег разреда бијељинске Гимназије „Филип Вишњић“, већ сада, након осам година играња шаха, остаће записана у аналима ове школе, у години великог стогодишњег јубилеја, као једина олимпијка у женском шаху, која је у 2018. години учествовала на Шаховској олимпијади у Грузији. Јелена је одлична ученица, а планира да након средње школе студира неки страни језик, њемачки или норвешки.

Јелена је до сада освојила петнаест медаља, девет златних и шест сребрних, на ентитетским и државним такмичењима у шаху у кадетској конкуренцији. Шах је почела активно играти прије осам година у Шаховском клубу Дворови.



„Већ након три године учења и савладавања ове древне вјештине почела сам наступати на међународним турнирима у Зеници, Травнику и другим  градовима. Учила сам од старијих и искуснијих, а највише од дворовљанског свештеника Милана Ивановића. Шах је за мене, осим тога што је занимљив спорт, постао временом и  саставни дио мог живота. Мени је сада незамисливо да дан проведем без шаховске табле и без шаховских фигура. Када једном уђете у тај шаховски свијет, не можете се одвојити од тога. Мало је људи који након неколико година активног играња одустану од шаха“.

Јелена каже да дневно најмање око сат времена проведе у анализи шаховских партија и у игри, јер је то једини начин да би се остало у форми.
„Најважније је не испадати из форме, као и у сваком другом спорту. Код нас, у шаху, важно је да сачувамо и ту менталну кондицију. Користила сам пуно шаховску литературу, а данас су незаобилазни компјутери за учење бројних варијанти отварања у шаху. То је неизбјежан вид тренинга. Уколико дођете неспремни на такмичење,  ваш таленат неће доћи до изражаја“.

Млада шахисткиња из Дворова каже да су јој шаховски узори  Налс Карсен, европски првак из Норвешке, док са ових простора издваја Зденка Кожула, бившег европског првака, актуелног европског првака Ивана Шарића који јој се по стилу игре највише допада.
„ У шаху највише волим отворену игру, нападачку, која почиње са Е 4, „шпанку“.  Као црни, играм „скандинавку“. Више волим тактичке, него стратешке позиције у шаху,  волим динамичну игру, напад, комбинације изазова и пријетњи”.

Јелена планира да још три године наступа на кадетскиом првенствима, а већ у наредној години улази у омладинску категорију. Намјерава да још дуго игра шах, што би је могло сврстати међу најтрофејније шахисткиње у Дворовима и Бијељини, сврставајући је међу велике ФИДЕ мајсторе шаха, као што су Јелена Корол Ивановић, олимпијска репрезентативка БиХ, велемајстори Ана Бендераћ и Далибор Стојановић…

 Ризница медаља

За осамнаест година постојања Шаховског клуба ,,Дворови” и Школе шаха ,,Велика рокада”,  чланови овог клуба освојили су 221 медаљу на првенствима РС и БиХ. Кроз клуб је до сада продефиловало више од 200 младих, основаца, средњошколаца, студената, радника. За свој успјех шахисти овог клуба могу захвалити свештенику Милану Ивановићу, професору Радомиру Николићу и бројним другим шаховским зналцима и ентузијастама.

Семберске новине/Љ.Љубојевић