САД суочене са историјским топлотним таласом :: Semberija INFO ::

 

САД суочене са историјским топлотним таласом



Огроман топлотни талас пријети Сједињеним Америчким Државама (САД), гдје су на подручју од сјеверозапада Пацифика до средњег Атлантика на којем живи око 130 милиона људи издана упозорења о врућини, објавили су амерички медији.

„Овај екстремни временски догађај спреман је да обори бројне температурне рекорде широм земље, упозорили су прогностичари“, објавио је међународни радио-емитер САД-а, Глас Америке.

Јацоб Асхерман, метеоролог из Националне метеоролошке службе (НВС), упозорио је на опресивну врућину и влагу са температурама већим од 38 степени Целзијуса у разним регијама, укључујући Орегон, гдје би градови попут Еугенеа, Портланда и Салема могу забиљежити невиђене раст температуре.

„Десетине других рекорда широм САД-а би могло бити оборено, што би довело до тога да милиони потраже спас од топлоте у расхладним центрима од Булхад Ситyја, Аризоне, до Норфолка у Виргинији“, навео је Ашерман.

НВС је у петак продужио упозорење о прекомјерној врућини за већи дио југозапада.

"Опасни и историјски талас врућине управо почиње широм ове области, а очекује се да ће температуре достићи врхунац у временском оквиру од недјеље до сриједе", наводи се у ажурираној прогнози НВС у Лас Вегасу, Невада.

Долина смрти, позната по екстремним температурама, поставила је у петак нови рекорд од 52,8 степени Целзијуса, а према прогнозама до средине седмице температура би могла порасти на 54,4 степена.

Утицај топлотног таласа протеже се и даље од Запада. У Балтимору и дијеловима Марyланда температуре би могле повећати на 43 степена.

Нажалост, врућина је довела до неколико смртних случајева. У округу Марикопа у Аризони, укључујући Пхоениx, ове године је потврђено најмање 13 смртних случајева узрокованих врућином.

Недавна смрт 10-годишњег дјечака који је пјешачио у парку Соут Маунтин у Фениксу додатно наглашава озбиљну опасност коју представља овај топлотни талас.


Извор: АА (Д.П.) / БХРТ