Возови у Српској ове године 11 пута налетјели на људе и возила :: Semberija INFO ::

 

Возови у Српској ове године 11 пута налетјели на људе и возила


FOTO: Nezavisne
Од почетка ове године у Српској је забиљежено 11 случајева да воз удари у људе или возила, што представља огромно повећање у односу на исти период 2023, када су забиљежена три таква примјера.

Ријеч је о такозваним ванредним догађајима, у које спадају и они када, рецимо, возило поломи полубраник, с тим што је таквих примјера на десетине.

"Ванредни догађаји најчешће се дешавају на путним прелазима, а главни узроци су увијек лична непажња возача у друмском саобраћају, као и лична непажња трећих лица која се недозвољено крећу пругом", речено је за "Независне новине" из "Жељезница Републике Српске".

Према подацима "Жељезница Српске", за шест мјесеци прошле године једно лице је погинуло, а једно повријеђено. Током ове године, закључно са јучерашњим даном, у ванредним догађајима три лица су теже повријеђена, док трагичних случајева није било.

Посљедњи примјер забиљежен је у сриједу у бањалучком насељу Дебељаци. Жена је повријеђена у налету воза. Машиновођа је узалуд кочио.

"Дошло је до ванредног догађаја у коме је путнички воз који је саобраћао на релацији Добој - Бањалука, налетио на женску особу, која се у том тренутку налазила на колосијеку. Машиновођа је, увидјевши жену како прелази пругу, поступио по прописима, давао звучне сигнале упозорења и приступио кочењу, али се, нажалост, незгода и ванредни догађај нису могли избјећи", поручили су надлежни.

Повријеђена жена је, подсјетимо, превезена на Универзитетски клинички центар Републике Српске.

У ванредне догађаје спадају и случајеви којима свједочимо готово свакодневно. Односе се на инциденте на путним прелазима, гдје долази до ломова полубраника, усљед непажње, неодговорног понашања и непоштовања саобраћајне сигнализације дијела возача. Такве примјере често објављују "Жељезнице Републике Српске", а једна од локација на којој се најчешће дешавају су Залужани у Бањалуци.

"Саобраћајни знак СТОП мора бити довољан да се возачи друмских возила зауставе приликом наиласка на путни прелаз. Лична непажња возача друмских возила, неопрезно и неодговорно кретање приликом преласка преко пруге као и уништавање жељезничке имовине, најчешћи су узроци настанка саобраћајних незгода, због чега је неопходно и даље указивати на обавезно поштовање саобраћајне сигнализације на путним прелазима", истичу из "Жељезница Републике Српске".

Из овог јавног предузећа кажу да ни у једном ванредном догађају на путним прелазима, нити на отвореној прузи, није утврђена одговорност "Жељезница Републике Српске", него других учесника у саобраћају, односно возача друмских возила, или као што је то био случај у сриједу, пјешака, који се упркос законским забранама, неријетко крећу пругом.

"Из свих ових разлога, 'Жељезнице Републике Српске' још једном апелују на све учеснике у саобраћају да буду максимално одговорни и савјесни, поштују саобраћајне прописе и сигнализацију, како би сачували своју, али и безбједност осталих учесника у саобраћају. Сви заједно свједоци смо, нажалост, да ни најсавременије осигуран путни прелаз не може сачувати животе, уколико не постоји одговорност и свијест сваког учесника у саобраћају, када је у питању поштовање законских и саобраћајних прописа", наводе из "Жељезница Републике Српске" за "Независне новине".

(Независне)