Семберски пољопривредници очекују добар принос пшенице, надају се повољној откупној цијени :: Semberija INFO ::

 

Семберски пољопривредници очекују добар принос пшенице, надају се повољној откупној цијени


У Семберији је већ увелико у току жетва јечма. Пољопривредници су задовољни јер је принос много бољи него ранијих година. Слично очекују и од пшенице, чија жетва је на прагу. Ипак, брине их што у жетву хљебног жита улазе не знајући откупну цијену.

Жетва јечма већ је обављена на великом броју парцела у Семберији. Према ријечима пољопривредника Војислава Лукића, ситуација је знатно боља него претходних година.

"Има и до 7-8 тона, по хектару смо врли ове године. За сад овај рани јечам је бацао добро, пало је кише, па ћемо видјети за кукуруз. Пшеница не знамо колико ће бацати, нисмо још кренули, али за једно седам дана ћемо знати колико ће бацати", каже Лукић.

У оптималном року почиње и жетва пшенице, али пољопривредници су забринути јер млинари, како кажу, чекају посљедњи моменат да изађу са цијеном хљебног жита. Цијена ће бити тас на ваги између успјешне и лоше године.

"Чекамо цијену од млинара, која ће бити цијена, мада неће бити која би требала, скупо ђубриво, гориво, скупо све, а наши производи јефтини", додаје Војислав Лукић.


Стање усјева у Семберији је добро, па се сходно томе може очекивати и добар принос пшенице, кажу агрономи.

"Сви су пољопривредни произвођачи упрли очи у жетву. Што се тиче приноса, очекује се висок потенцијал, с обзиром на услове које смо имали и гдје су произвођачи испоштовали мере", сматра агроном Гордана Гајић. 

Оптимисти су и у Министарству пољопривреде, одакле увјеравају да несташица неће бити, јер се очекује добар род.

"Према досадашњем стању усјева, можемо рећи да ћемо имати довољне количине пшенице. Вјероватно ћемо морати и увозити одређену количину. Оно што за сад имамо сигурно јесте да нам је Република Србија рекла да ћемо имати довољне количине пшенице да можемо да увеземо за потребе исхране грађана, како Републике Српске, тако и Босне и Херцеговине", увјерава Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.


Први откоси пшенице пашће крајем јула, а до тада пољопривредници апелују на млинаре да сједну за преговарачки сто и саопште откупну цијену пшенице да би, како поручују, знали на чему су ове године.


БХРТ