ЦИК БиХ казнио СНСД због Николе Шобота, казна и за Уједињену Српску :: Semberija INFO ::

 

ЦИК БиХ казнио СНСД због Николе Шобота, казна и за Уједињену Српску



Централна изборна комисија Босне и Херцеговине на данашњој сједници казнила је СНСД са 4.500 марака, због злоупотребе дјеце у политичке сврхе, по пријави ПДП-а.

Образлажући ову одлуку, из ЦИК-а су навели да су у овом случају наступали по пријави ПДП-а, у којој се наводи да је Никола Шобот, као присталица СНСД-а, злоупотребио јавне ресурсе и да је злоупотребио дјецу у политичке сврхе.

Спорни догађај због кога је кажњена партија Милорада Додика, одиграо се недавно, приликом организовања представе за најмлађе у просторијама СНСД-а.

"Уз приговор су достављене фотографије на којима се види да су на представи која је била бесплатна, била присутна дјеца, да су у првом реду било пар одраслих особа, љубо Нинковић и Никола Шобот. У поступку по пријави, затражили смо изјашњења од актера и истражили смо околности. Утврдили смо да је СНСД у својим објавама написао да је одржана представа и да су 'квалитетно провели вријеме са суграђанима из Бронзаног Мајдана'. А видјели смо да су у публици била само дјеца", казао је Мишо Крстовић, шеф сектора за правне послове и управно рјешавање ЦИК-а БиХ.

Даље је навео да се на приложеним фотографијам види да се публици обратио Шобот.

"Ријеч је о присталици странке СНСД. Цијенећи све наведено, сматрамо да је СНСД злоупотријебио представу и дјецу и да су одговорни што је Никола Шобот, присталица ове странке, и да су тиме прекршена правила понашања у изборном периоду. Па се на основу тога овој политичкој странци изриче казна од 4.500 КМ",  појаснио је Крстовић.

С друге стране, како је рекао, ЦИК БиХ није могао утврдити злоупотребу ресурса у политичке сврхе.

"Ово је по први пут злоупотреба дјеце у политичке сврхе", казала је Ирена Хаџиабдић, предсједница ЦИК-а БиХ.

Жељко Бакалар, члан ЦИК БиХ, подсјетио је да се кажњавање странака због злоупотребе дјеце тек почело спроводити, а да је тога било раније у много случајева.

"Сад је то незаконито. Кандидати и присталице политичке странака, те запослени у администрацију не смију користити дјецу у ове сврхе", истакао је он.

Новчана канзна изречена је и Уједињеној Српској у износу од 3.000 марака, због преурањене предизборне кампање.

У ЦИК-у су упозорили да осим новчаних казни за кршење одредби Изборног закона бих могу изрећи и ригорозније казне као што је забрана учешћа кандидата и странака на изборима.

ЦИК је на сједници одлучила да жријебање за српског делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ између листа СНСД-а и ПДП-а  буде у понедјељак, 1.јула у подне.


ИЗВОР: БХРТ (Е.Д.)