Одакле долази највише несигурних производа у БиХ? :: Semberija INFO ::

 

Одакле долази највише несигурних производа у БиХ?


Хемијски ризик, ризик од гушења, струјног удара, пожара или повреда само су неки од разлога што су са тржишта Босне и Херцеговине током протекле године повучена 9.202 комада несигурних производа, од чега је 8.041 комад потпуно уништен.

Највише несигурних производа, према подацима Агенција за надзор над тржиштем БиХ, долази из Кине, а како су за "Независне новине" потврдили из ове агенције, из поменуте земље долази чак 84 одсто повучених производа.

Дјечје играчке, међу којима су бицикли за дјецу, скејтборди, барбике, али и роштиљи и кувала за воду само су неки од производа који су лани повучени.

Како објашњавају у Агенцији, постоји проактивни надзор над тржиштем, који се врши на основу годишњег плана надзора над тржиштем, и реактивни надзор, који се, између осталог, спроводи на основу примљених приговора потрошача.

"У 2023. години током активности проактивног надзора над тржиштем реализовано је 238 инспекцијских контрола, у оквиру којих је административно, визуелно и лабораторијски контролисано 197 различитих модела производа, од чега 107 модела није испуњавало прописане сигурносне захтјеве. Као резултат наведених активности, са тржишта је повучено 8.828 комада несигурних производа", истакли су они за "Независне новине".

Такође, како додају, пословни субјекти су, добровољно или по налогу инспекције, ускладили 28.503 комада производа са прописаним сигурносним захтјевима.

"Агенција је прошле године покренула 19 предмета реактивног надзора над тржиштем. Од укупног броја покренутих предмета реактивног надзора, у 13 је утврђено да се неусклађени предметни производи налазе на тржишту БиХ. Као резултат ових активности, са тржишта су повучена 374 комада несигурних производа", наводе из Агенције.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" Приједор, истиче за "Независне новине" да би контрола производа на граници, при самом увозу у земљу, била један од начина да несигурни производи ни не дођу до потрошача.

"То би било најпожељније за нас потрошаче, па да немамо проблеме касније, јер се не би производи нашли на тржишту. Поготово када су у питању дјечје играчке. Јако је тешко пронаћи све те производе који се требају повући са тржишта. Они се у већини случајева купују у кинеским радњама, а с друге стране и када се купе у другој радњи, произведени су у Кини и имају јако пуно ситних дијелова. Било би добро да се одмах повуку на граници и да не дођу на наше тржиште", наводи она.

Такође, додаје да би и увезивање агенција из земаља бивше Југославије убрзало процес откривања несигурних производа и спријечило њихов улазак на тржиште.

"Наши људи, нажалост, не знају када производ треба да се упути Агенцији за надзор над тржиштем. Имали смо раније проблеме са скејтбордима, тротинетима… Грађани су нам се обраћали и неке од тих производа смо слали као узорак и повучени су са тржишта", каже Марићева за "Независне новине".

Проактивни и реактивни надзор над тржиштем, према подацима Агенције за надзор над тржиштем БиХ, настављен је и током ове године.

"У току је узимање узорака, лабораторијска испитивања и предузимање мјера за играчке, скејтборде, дјечја колица, ласерске производе и роштиље на чврста горива", истакли су они.

(Независне)