Већи број комараца ове године: Да ли су опасни? :: Semberija INFO ::

 

Већи број комараца ове године: Да ли су опасни?


Foto: Ilustracija
Након што су се ових дана грађани жалили да се појавио већи број комараца, провјерили смо и са љекарима да ли има алергијских реакција на њих, а Гордана Марић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука, за "Независне" истиче да је ове године нешто већи број њих, но то је, како каже, очекивано.
 
На сву срећу, код нас нема случајева заразе грозницом Западног Нила, коју преносе комарци, као што је то случај у Србији, који је потврђен прије неколико дана.

Оно што је битно знати је да код нас комарци могу оставити за посљедицу токсичне, а рјеђе и алергијске реакције.

"Сваке године у ово вријеме ми очекујемо толики број комараца, а ове године је нешто већи број њих него што је то било раније. Што се тиче уједа комараца, ријетко кад имамо неке алергијске реакције на њих. Код уједа инсеката често је тешко објаснити пацијентима да имамо токсичну и алергијску реакцију. Токсично је оно што није локална реакција на убод инсекта, комарца, осе, пчеле, односно кад се унесе нека страна супстанца у организам", појашњава Марићева.

С друге стране, како наводи, алергијска реакција је када долази до осипа, гушења и слично.

"Тако да ми већином имамо те токсичне реакције на комарце, с тим да је неко мање, а неко више осјетљив. Нисам чула да су овдје код нас, у Републици Српској, стигли они што су се појављивали спорадично у Србији, Сјеверној Македонији, а који могу проузроковати неке болести. То код нас још увијек нема, ми имамо класичне комарце, локалне реакције, што није за бригу", казала је Марићева.

Према њеним ријечима, ујед комарца зна бити досадан, јер тај убод ствара свраб и непријатност неколико дана.

"Ми то можемо мало смањити, ублажити кремама, које можете пронаћи у апотекама. Оно што бих ја нагласила је да је боље узимати кортикостероидне креме него антихистаминике, јер они могу изазвати фотосензитивну реакцију. Тада се може појавити појачано црвенило и осип, с тим да, ако мажемо те креме, не би требало дуже да се излажемо сунцу. Обично су то дјеца или неко ко борави на базенима, а који имају фотосензитивне реакције на те креме, но она се неће јавити ако користимо кортикостероидне креме", закључила је Марићева.

Бањалучанка Маријана К. жали се да су се након кише појавили комарци, који остављају флеке, односно оток и црвенило.

"Претходно их није било толико, али имам осјећај да је у посљедњих неколико дана најезда комараца. Након што сам прошетала прије неко вече, вратила сам се изуједана, а након тога се појавило црвенило, но намазала сам крему па се то мало смирило", рекла је Маријана К.

Иначе, како су јавили медији, у Србији је потврђен први случај заразе грозницом Западног Нила у овој сезони, коју преносе комарци.

Како преносе, вирус је дијагностикован код једне особе у Београду крајем прошле недјеље. Прије више од двије недјеље грозница Западног Нила регистрована је код комараца у Србији.

(Независне)