Погледајте какве нас температуре очекују у августу :: Semberija INFO ::

 

Погледајте какве нас температуре очекују у августу


Иза нас је један од најинтензивнијих топлотних таласа посљедњих година. Јул је већем дијелу земље донио екстремно топло вријеме.

У Београду је у досадашњем дијелу јула забиљежен чак 21 тропски дан и 18 тропских ноћи, а до краја мјесеца остала су још шест дана, од којих ће пет засигурно бити тропска, што значи да би овогодишњи јул мого имати 26 тропска дана.

Тропски дан је дан када температура ваздуха достигне или пређе 30°Ц, док да ни нека ноћ била дефинисана као тропска, минимална температура ваздуха не сме да се спусти испод 20°Ц.

Јул је дијеловима Србије, прије свега Ћуприји донио чак пет у низу узастопних дана уз температуре изнад 40°Ц, док је максимална достигла 42°Ц.

Све више ближимо се августу.

Према тренутним прогнозама, почетак августа донијеће веома топло вријеме, уз температуре изнад 30°Ц, неријетко и преко 35°Ц.

Дакле, прва декада мјесеца била би и више него топла, али за сада се не би поновио тако интензиван топлотни талас као претходни.

Било би углавном суво, уз појаву пљускова или олуја након 4. августа.

Према сезонској прогнози РХМЗ-а, август пред нама био би топлији и сувлји, уз топлотне таласе.

Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просјека, при чему ће њена вриједност у просјеку бити виша за 1.0ºС до 2.0ºС у односу на вишегодишњи просјек. У Београду и широј околини предвиђа се вриједност августовске средње минималне температуре ваздуха око 19.8ºС.

Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просјека, са вриједностима у просеку вишим за 1.0ºС до 2.0ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 31.7ºС.

Мјесечна сума падавина током августа биће испод вишегодишњег просјека са вриједностима у просјеку за 10 mm до 20 mm нижим у односу на вишегодишњи просјек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 37 mm.

Дакле, пред нама је тропски топао и сувљи август, а топлотне таласе прекидали би мања освјежења, уз локалне пљускове и грмљавинске олује.

Током августа на подручју Србије могло би бити између 20 и 25 тропских дана. Када је ријеч о Београду, могло би бити и до 25 тропских дана, а током појединих дана температуре би прелазиле 35°Ц.

И август ће Београду и већим урбаним срединама донијети већи број тропских ноћи од просјека, а Београд очекује око 15 тропски ноћи, што је знатно изнад просека.

Након веома топлог јула и август ће протећи у знаку правог љетњег и веома топлог времена, преноси Телеграф.