Лопову 800 КМ казне за крађу фелги :: Semberija INFO ::

 

Лопову 800 КМ казне за крађу фелги


FOTO: Ilustracija
И. Д. из Бањалуке осуђен је правоснажно на 800 КМ новчане казне због крађе алуминијумских фелги, док је ослобођен оптужби за крађу мјерача кочионих сила, марке “хофман”, вриједног 6.500 КМ.

Пресуду коју је изрекао бањалучки Основни суд потврдиле су судије Окружног суда у Бањалуци. Поменути је осуђен на новчану казну за кривично дјело крађа.

Оптужени је казну дужан да плати у року од три мјесеца од правоснажности пресуде. Како је наведено, уколико не плати изречену новчану казну у остављеном року, суд ће наредити њено принудно извршење.

- Уколико новчана казна не буде наплаћена путем принудног извршења у року од године, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора на начин да ће за сваких започетих 50 КМ одредити  дан затвора - стоји у пресуди.

Према оптужници, поменути И. Д. алуминијумске фелге украо је 25. септембра 2019. године у Бањалуци. Како је наведено, точкове је украо са возила “фолксваген поло” власништво Г. Г. Скинуо их је уз помоћ алата, а овом крађом  је оштетио  Г. Г. за 800 КМ.

Оптуженом је на терет било стављено да је истог дана из породичне куће Г. Г. из отворене гараже украо електронски уређај - мјерач кочионих сила марке “хофман” тип  “брекон 141-4” вриједности око 6.500 КМ. Он је ових оптужби ослобођен усљед недостатка доказа.

- Изведени докази на главном претресу говоре у прилог чињеници да је предметно кривично дјело извршено, односно да је од оштећеног украден електронски уређај - мјерач кочионих сила. Међутим, нити један доказ не упућује да је предметни електронски уређај отуђио оптужени - стоји у пресуди.

Када је питање крађа фелги за коју је и осуђен, у пресуди се наводи да је оптужени ово кривично дјело и признао и доказано је саслушањем свједока.

Пресудом је оптужени И. Д. обавезан да плати трошкове кривичног поступка и то на име судског паушала у износу од 150 КМ и од њега је одузето 43,50 КМ прибављених кривичним дјелом. Оштећени Г. Г. упућен је да надокнаду штете оствари у парничном поступку.

Досије

И. Д. иза себе има подебљи кривични досије и више пута је до сада осуђиван, углавном на новчане и условне казне. Тако је 2005. године у бањалучком Основном суду добио 800 КМ новчане казне, односно условно на годину дана због омогућавања уживања опојних дрога другим лицима. Тако је 2006. године добио шест мјесеци затвора, а условно двије године, затим је 2014. године добио годину затвора, односно условно двије године због тешке крађе. Исте године два пута је осуђен у Основном суду у Бањалуци за крађе на новчане казне од 500 и 600 КМ. Тај суд му је у децембру 2017. године изрекао 2.000 КМ новчане казне за тешку крађу.

(Глас Српске)