Градови који су толико скупи да се сматрају неприступачним за живот :: Semberija INFO ::

 

Градови који су толико скупи да се сматрају неприступачним за живот


Тржиште некретнина у посљедње двије деценије, широм свијета, постало је толико скупо да данас многи сматрају да је у појединим градовима немогуће приуштити живот. Управо најновија листа најскупљих градова многе ће изненадити.

Овогодишњи извјештај је упоредио просјечне приходе са просјечним цијенама некретнина. Утврђено је да су потражња за кућама са вањским простором изазвана пандемијом, политика кориштења земљишта усмјерена на ограничавање ширења урбаних средина и инвеститори који су се гомилали на тржиштима довели до пораста цијена.

Амерички градови на западној обали и Хавајима заузели су пет од десет најнеприступачнијих градова, према годишњем извјештају о доступности стамбеног простора Демографиц Интернешнл, који прати цијене кућа већ 20 година.

Можда не изненађује да су најскупљи амерички градови за куповину куће у Калифорнији, гдје су Сан хосе, Лос Ангелес, Сан Францисцо и Сан Диего ушли на листу од топ 10 најскупљих градова.

Хавајска пријестолница Хонолулу такође се помиње на шестом мјесту од 94 главна тржишта испитана у осам земаља.

Аустралија је једина земља осим САД која доминира на листи најнеприступачнијих градова, коју предводе Сyднеy и јужни градови Мелбурн и Аделејд у Јужној Аустралији.

Ипак, на врху глобалне љествице и даље се налази Хонг Конг - „компактно азијско средиште познато по својим малим становима и високим цијенама кирије“, како то пише ЦНН.

И Ванкувер и Торонто нашли су се на листи градова које је скоро немогуће приуштити.

Надаље, ту су и Пицбург, Рочестер и Ст Луис у САД-у; Едмонтон и Калгари у Цанади; Блецкпул, Ланцашир и Гласгов у Великој Британији те Перт и Брисбејн у Аустралији.

Извјештај су саставили истраживачи из Центра за демографију и политику на Универзитету Цхапман у Калифорнији и Фронтиер Центра за јавну политику, независног истраживачког центра за јавне политике у Канади.

Топ 10 „немогућих“ градова

Хонг Конг
Сиднеј
Ванкувер
Сан Хосе
Лос Анелес
Хонолулу
Мелбурн
Сан Франциско/Аделејд
Сан Диего
Торонто

(Танјуг)