"Електропривреда БиХ" раскинула уговор с Кинезима за изградњу Блока 7 :: Semberija INFO ::

 

"Електропривреда БиХ" раскинула уговор с Кинезима за изградњу Блока 7


Foto: Fena
– "Електропривреда БиХ" је раскинула уговор са партнерима из Кине за изградњу Блока 7 Термоелектране Тузла, сазнаје Бизнис.ба.

Из неколико извора за Бизнис.ба је речено да је раскид уговора услиједио након што је ЕП БиХ упутила неколико опомена пред раскид с позивом да извођач изврши своје обавезе и приступи реализацији по уговора питању Блока 7.

Подсјетимо, крајем прошле године Влада ФБиХ дала је претходну сагласност на раскид Уговора о изградњи Блока 7 у Тузли, те претходна сагласност за отказивање Споразума о кредитној линији са Еxим Банком из Кине.

Такође, премијер ФБиХ Нермин Никшић, у децембру прошле године је рекао да је потпуно јасно да од Блока 7 неће бити ништа.

"Што се тиче Блока 7, мислим да се он дефинитивно неће градити, сад је питање хоћемо ли ићи у арбитражу или ћемо постићи неки споразум с онима с којима је био потписан уговор ", рекао је Никшић.

Уговор с кинеским компанијама потписан прије десет година, а изградња никада није почела. Кинески конзорциј је у септембру 2020. године информисао "Електропривреду БиХ" о одустанку америчке компаније "Генерал Елецтриц"да буде подизвођач у овом пројекту. Кинези су предложили алтернативне кинеске подизвођаче за кључну опрему, што је Електропривреда одбила, уз образложење да алтернативни подизвођач не задовољава услове.

Сада је питање како ће "Електропривреда БиХ" 214 милиона КМ које су уплаћене авансно и које су наводно на "посебном рачуну" кинеске банке. Јасно је да је у неповрат отишло скоро 20 милиона КМ које су дате за извођење радова припреме терена за изградњу Блока који неће бити грађен, нити изграђен.
 
(Независне)