ДАН КОЈИ СВИ ПАМТЕ: ПРИЈЕ 19 ГОДИНА ДОГОДИО СЕ НАЈВЕЋИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У САД-У :: Semberija INFO ::

 

ДАН КОЈИ СВИ ПАМТЕ: ПРИЈЕ 19 ГОДИНА ДОГОДИО СЕ НАЈВЕЋИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У САД-У


Данас се навршава 19 година од највећег терористичког напада у историји Сједињених Америчких Држава.

Отмичари су 11. Септембра отели четири путничка авиона, с два су успјели срушити торњеве Свјетскога трговинског центра, а одговорност за напад преузела је Ал-каида. 
 
На данашњи дан 2001. године припадници Ал-каиде отели су четири америчка авиона и извели симултани напад на више циљева у САД-у.Два су ударила у торњеве Свјетског трговачког центра (WТЦ) у Њујорку, популарне Близанце, трећи авион ударио је у Пентагон у близини Вашимгтона, а четврти се срушио у Пенсилванији након што су путници пружили отпор отмичарима. Укупно је погинуло 2983 људи.

Американци традиционално комеморирају годишњицу напада читајући имена погинулих и одајући им почаст свјетлима на мјесту гдје су срушени Близанци.

Одржава се и шест минута ћутње. Четири од њих симболизирају тачна времена кад су четири отета авиона ударила у Близанце, Пентагон и на поље у Пенсилванији, а преостала два представљају тренутке кад су се урушили сјеверни и јужни торањ Свјетског трговачког центра

Церемонија се одржава у близини два базена с водопадима који се налазе на мјестима гдје су некад стајали торњеви, уз присутност почасне гарде полиције и ватрогасаца.  

 Торњеви Свјетског трговачког центра срушили су се унутар два сата од удара авиона, а у њима је погинуло 2606 особа, укључујући 343 ватрогасца и 60 полицајаца.

Још 125 особа је погинуло је у нападу на Пентагон. Страдали су сви људи у сва четири авиона, укупно 265, укључујући свих 19 отмичара. Укупно је погинуло 2983 људи, а жртве су били држављани укупно 77 земаља.

Америчке снаге су готово десет година касније, 2. маја 2011., у Пакистану убиле вођу Ал-каиде Осаму бин Ладена у операцији коју је одобрио тадашњи амерички предсједник Барак Обама.