ЛОШЕ ВРИЈЕМЕ ЗАГОРЧАЛО ПРИНОСЕ МЕДА :: Semberija INFO ::

 

ЛОШЕ ВРИЈЕМЕ ЗАГОРЧАЛО ПРИНОСЕ МЕДА


Foto: Ilustracija
САНСКИ МОСТ - Неповољне временске прилике и слаба испаша за пчеле довели су ове године до тога да су приноси меда на подручју опћине Сански Мост значајно редуцирани, а из Удружења пчелара "Сана мед" наводе како је ово била једна од слабијих година за укупно пчеларство.

Према ријечима Енеса Бахтића, једног од највећих произвођача меда у Санском Мосту, временске прилике су, када је то било најпотребније, у великој мјери уништиле испашу пчела. 

"Сезона је кренула добро, с цвјетањем, што је погодовало квалитетном развијању пчелињих друштава. Међутим, приликом цвјетања багрема дошао је период кише и хладноће, што је утицало на умањен рад пчела и унос у кошнице, тако да су значајно умањене количине багремовог меда", објашњава Бахтић те додаје да се ни касније временске прилике нису пуно поправиле, а какве-такве резултате остварили су једино они произвођачи који су пчелињаке држали у близини шума кестена и липе. 

Према његовим ријечима, просјечни приноси меда по једној кошници износе од пет до осам килограма, па ће током зимског периода бити неопходно извршити додатно прехрањивање пчела у кошницама.  

Пчелари ће због тога бити приморани да повећају цијене својих производа, па они грађани који буду куповали мед мораће да се навикну на нешто више цијене. Горући проблем с којим се посљедњих година суочавају пчелари као и бројни пољопривредници су негативни климатски утицаји. 

"Резултат тога је да се пчеларство и производња меда на овим просторима суочавају с великим губицима, због чега значајан број пчелара одустаје од производње или је смањује, тако да је и на тржишту присутно све мање домаћег меда", каже Бахтић.

(Независне)