ДОДИК СА РУКОВОДСТВОМ РиТЕ УГЉЕВИК :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК СА РУКОВОДСТВОМ РиТЕ УГЉЕВИК


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске и министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, одржали су састанак са руководством РиТЕ Угљевик.

- РиТЕ Угљевик је једно од наших важнијих предузећа у области производње електричне енергије, а у посјети смо поводом завршетка важног пројекта, а то је одсумпоравање димних гасова термоелектране Угљевик, што је и еколошки значајно за становништо и природу. Имали смо избор или да идемо у одсумпоравање, што значи улагати око 100 милиона долара или да за неколико година гасимо предузеће. Одлучили смо се за улагање и да самим тим продужимо вијек термоелектране. Веома је важно очувати производњу, а ове године да није било доброг рада РиТЕ, наш систем би у неким елементима колабирао”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић истакао је да су упркос пандемији успјели сачувати све ресурсе, а да је производња у првих девет мјесеци 35,7 посто на нивоу Електропривреде РС, што је, како је рекао, доста добро.

- Имамо и веома добре резултате у процесу одсумпоравања, а поређења ради, дневно је прије процеса одсумпоравања било 18 тона сумпордиоксида у атмосфери, док је то сада 150 кг. То најбоље говори да је урађен значајан посао и да ћемо имати еколошки најприхватљивију термоелектрану у региону”, рекао је Стојановић. Он је похвалио рад и дисциплину радника, истакавши да нису имали масовних заражавања, те да су у протеклих неколико мјесеци имали само три радника који су имали вирус корона.

​Семберија инфо - О.Стјепановић