Шеранић: Дата јасна задужења за поступање у школама :: Semberija INFO ::

 

Шеранић: Дата јасна задужења за поступање у школама


БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да су директори основних и средњих школа у Републици Српској добили јасна задужења за поступање у датом тренутку и у сарадњи са домовима здравља, те нагласио да се од 1. септембра враћа сто одсто капацитет домова здравља, што значи да ће примарна здравствена заштита бити спремна за почетак школске године.

Шеранић је нагласио да ће то омогућити бољи надзор над онима који покажу било какве симптоме новог вируса.

Он је навео да ће много тога бити рјешавано у ходу, да ће свака ситуација бити рјешавана појединачно било да је ријеч о евентуалној зарази у самом разреду или школи.

"Почетак нове школске године зависиће од нас самих, од стања у самој локалној заједници", напоменуо је Шеранић.

Он је истакао да је Институт за јавно здравство добио јасне препоруке како да епидемиолошки прате ситуацију, усредсређујући се на број заражених у локалним заједницама.

"Посљедња два мјесеца епидемиолошка ситуација јесте неповољна. Али оно чиме смо се руководили при одлуци о почетку наставе јесу препоруке европских и свјетских центара, међу којима је Европски центар за контролу болести, према којима је готово незнатан број дјеце у Европи која су се заразила вирусом корона у оквиру саме школе", рекао је Шеранић вечерас за РТРС и додао да је евидентно да су се дјеца инфицирала у породичним кластерима и тако доносила вирус у школу.

Он је напоменуо да дјеца никако не би смјела да иду у школу с температуром изнад 37 степени, већ да у том случају треба да се јаве надлежном љекару.

Када је ријеч о могућности да усљед вируса корона буду затваране школе, Шеранић је навео да се не може говорити о апсолутној ситуацији, те да ће у том смислу бити потребно узети у обзир много тога.

"Пратићемо ситуацију. Можда ће часови бити продужени на 45 минута 1. децембра, али се то мора процјењивати. Ово је ново и за колеге у образовном систему", рекао је Шеранић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да ће, без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију, настава почети 1. септембра, али ће бити организована у складу са мјерама заштите.

"То значи да ћемо учинити све да потенцијалну заразу у школама сведемо на минимум. Дјеца ће само дио дана проводити у школама, те је потребно да и остатак времена буду што мање изложена ризику", напоменула је Тривићева.

Она је апеловала да сви грађани покушају да у наредном периоду поштују мјере да би могућност ширења заразе била што мања.

"Ми смо према препорукама Института за јавно здравство приступили организацији наставе, поштујемо ставове епидемиолога - да у једном одјељењу неће бити више од 15 дјеце, да ће час трајати 20 или 30 минута у зависности од броја ученика у школама, да то прати обавезна дезинфекција, ношење маски и држање дистанце", навела је Тривићева.

Она је додала да су то основне епидемиолошке мјере и не разликују се од оних који владају у цијелој Српској, само је важно да сваки појединац буде одговоран.

Тривићева је указала да се, према посљедњим извјештајима инспектора на терену, у одређеним угоститељским објектима крше мјере у смислу броја посјетилаца, што, како је навела, представља потенцијалну опасност да се вирус прошири на локалну заједницу.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће, уколико сви буду поштовали препоручене мјере, школска година почети на најбољи могући начин.

"Сматрамо да дјеца због много разлога треба да иду на наставу у школе, посебно ученици првог разреда која се први пут срећу с учитељима, ђаци шестог разреда који добијају наставнике предметне наставе, ученици првих разреда средњих школа, којима је све ново", навео је Дамјановић.

Он је нагласио да се скраћеним часовима неће губити на квалитету наставе, јер ће наставници приступати другачијем начину рада и посветиће се искључиво ономе што ученик мора да зна.

Предсједник Актива директора основних школа Источно Сарајево Данијела Мрда навела је да у овој регији има укупно 20 основних школа, да су све припремиле распореде часова, те да ће у највећим школама морати да се ради у шест смјена.

"Наставни процес биће знатно лакши у подручним школама, гдје је мање ђака и гдје ће часови моћи да трају по 30 минута, али када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији биће једнако изазовно као и у централним школама", рекла је Мрда.

Предсједник Актива директора средњих школа Бијељина Душко Ђурић сматра да ће у првих неколико дана бити потребно да се ученици додатно едукују када је ријеч о придржавању мјера, али да ће све усвојити.

Ђурић је рекао да је неопходно да се дјеца из школе што прије враћају кући и да што мање времена проводе у граду, у затвореним просторима са много људи.

​Срна / Независне