Тривић: До краја наредне седмице дезинфекција свих 670 школа у Српској :: Semberija INFO ::

 

Тривић: До краја наредне седмице дезинфекција свих 670 школа у Српској


ДОБОЈ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас Основну школу "Вук Караџић" у Добоју гдје су у току припреме за почетак наставе у школској 2020/21. години у складу са препорукама Института за јавно здравство Српске.

Тривићева је истакла да су у овој школи данас и припадници Цивилне заштите који ће до краја наредне седмице дезинфиковати свих 670 школских објеката у Српској и омогућити несметан боравак дјеце и рад просвјетних радника.

"Сви смо свјесни ситуације, препоруке за ученике и наставнике су јасно дефинисане. Поштовање предложених мјера свешће могућност заразе вирусом корона на минимум", рекла је Тривићева новинарима у Добоју.

Тривићева је додала да су дјеца само дио дана у школи, због чега је апелована на родитеље, али и све грађане у Српској, да имају на уму да почиње нова школска година и да поштују мјере заштите.

Она је подсјетила да су препоручене мјере које се односе на школе дезинфекција свих просторија и клупа прије почетка наставе, затим да ђаци буду у групама од максимално њих 15, да носе маске до уласка у учионицу и од изласка из ње.

"Неће бити великог одмора, јер ће часови да трају краће, а препоручује се да ужину носе од куће. Министарство ће свим школама обезбиједити додатна материјална средства за набавку свега потребног за дезинфекцију", навела је Тривићева и додала да ће директори школа бити задужени за провођење мјера.

Уколико ученик буде позитиван на вирус корона, Тривићева је истакла да ће сва дјеца из те групе бити изолована 15 дана, док остатак школе наставља са радом.

"Дјеца која болују од хроничних болести мораће да приложе мишљење љекара о похађању наставе у школи, а они који из било којих разлога не буду на настави имаће онлајн часове посредством заједничких дигиталних платформи, у које су увезане школе", нагласила је Тривићева.

Директор добојске ОШ "Вук Караџић" ЛЈубиша Благојевић истакао је да је школа спремна за почетак нове школске године, те да ће поштовати све мјере које је препоручио Институт јер им је здравље дјеце и просвјетних радника на првом мјесту.

"Не би требало да буде било каквих проблема. Набавили смо безконтактне топломјере, гдје ћемо на улазу у школу дјеци мјерити температуру. Припремили смо просторију за изолацију, уколико се деси на неко од дјеце или наставника у школи добије симптоме", рекао је Благојевић.

Он је додао да ова школа има око 1.030 ученика, те да ће наставу морати да организују у часовима од по 20 минута.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић истакао је да су припадници Цивилне заштите од јутрос на терену.

"Радимо са 24 опремљена и обучена тима како би обавили потпуну дезинфекцију простора, од уласка у школско двориште па надаље, од највише до најниже тачке", рекао је Новитовић.

Танјуг / Независне новине