Милко Грмуша - Да ли Министарство управе и локалне самоуправе толерише кршење закона? :: Semberija INFO ::

 

Милко Грмуша - Да ли Министарство управе и локалне самоуправе толерише кршење закона?


Генерални секретар ПДП Милко Грмуша изјавио је да су предстојећи локални избори тест о спремности поштовања закона за све кандидате, политичке странке и контролне органе, те да су многи у највећој мјери до сад на том тесту пали са најнижим оцјенама.
 
„Законом о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе Републике Српске јасно је прописано да службеници у локалним заједницама не могу бити оснивачи или чланови органа политичких странака, а што се односи и на радна мјеста секретара скупштине, начелника одјељења или службе градске, односно општинске управе као и шефа одсјека. Ако би се пажљиво анализирало свако мјесто у Српској лако би се дошло до закључка да највећи број начелника одјељења и других службеника у локалним заједницама јесу чланови највиших органа политичких странака, неријетко и њихови оснивачи, односно евидентно је да се закон флагрантно крши“, навео је Грмуша.
 
Према његовим ријечима, навeдени закон јасно предвиђа да је Министарство управе и локалне самоуправе задужено да врши надзор над примјеном тог закона.
 
„Због тога постављам јавно питање Министарству управе и локалне самоуправе да одговори да ли је извршило макар један инспекцијски надзор кад је ријеч о примјени овог закона, јер је опште позната чињеница да политичке странке јавно договарају подјелу службеничких мјеста у локалним заједницама, због чега је сваки човјек у Српској који није члан ниједне странке апсолутно дискриминисан и онемогућен да буде запослен у јединицама локалне самоуправе на радним мјестима која су интересантна политичким странкама. Ако је инспекцијски надзор извршен, какви су његови резултати? Ако није извршен, због чега није извршен и да ли је опредјељење Министарства толерисање кршење закона за чију правилну примјену је директно задужено?“, закључио је Грмуша.
 
 
ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПДП