Караван мира путује по градовима БиХ, домаћин и Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Караван мира путује по градовима БиХ, домаћин и Бијељина


Бијељина је 13. августа била домаћин Каравана мира, иновативног интеретничког програма којим је омогућено младима из 16 локалних заједница из цијеле БиХ да посјете Сарајево, Тузлу, Бијељину, Брчко и Добој и разговарају са локалним активистима, али и експертима у области изградње мира.

 

Осим Бијељине, у оквиру овог програма, 20 младих и перспективних активиста, путујући аутобусом, на мапи пута на који су кренули из Сарајева, прво су се зауставили у Тузли. Из Тузле су дошли у Бијељину, након боравка у нашем граду посјетиће још два града, Брчко и Добој, а онда се поново враћају у Сарајево.

Како кажу, путују како би упознали успјешне активисте и невладине организације које уводе позитивне друштвене, еколошке и економске промјене у својим локалним заједницама.

 

- Кроз радионице и дискусије млади ће стећи нова знања и радиће на међусобном разумијевању и умрежавању, али и учинити много на стварању позитивних промјена у својим локалним заједницама, појашњава главна координаторка пројекта Сабина Скендеровић Буквић истакавши да је циљ овог пројекта да помогне младим људима да размишљају о проблемима у друштву и то не само да размишљају, већ да и активно раде на њиховом рјешавању.

Теме су актуелне, попут еколошких проблема, незапослености и одласка младих, а у Бијељини, гдје их је у Хотелу ,,Дрина“ угостило удружење ,,Сигуран корак“, говорило се и о маргинализованим групама.

 - Жеља је да млади остану у овој држави и активно се укључе у изградњу љепше државе у којој могу сви остварити своје жеље, рекла је Сабина Скендеровић Буквић.

Једна од учесница каравана је и 23-годишња Валерија Ереш из Радишића, мјесташца смјештеног недалеко од Љубушког.

- Јако ми је драго што су организатори окупили људе  из различитих крајева Босне и Херцеговине, људе различитих позадинских прича и на тај начин обогатили све нас који учествујемо у Каравану мира, каже Валерија која у Мостару студира математику и информатику, а у слободно вријеме ради на подручју дигиталног маркетинга.   

Пелка Јовић има 21 годину, из Пожарнице је, а на Универзитету у Тузли студира специјалну едукацију и рехабилитацију.

- Мислим да ми као млади људи можемо постићи велике промјене како у својим локалним заједницама, тако и шире, наглашава Пелка која се на Караван мира пријавила како би упознала нове људе и путовала кроз БиХ, јер, како каже, воли дружења и путовања.

Деветнаестогодишњи Мирза Мујчић Јовић је из Градачца.

- Изазов ми је овај караван, јер нам пружа могућност да имплементирамо  своје идеје. Иначе, сва моја очекивања су испуњена и драго ми је да упознајем младе из различитих дијелова БиХ, каже Мирза.

Караван мира финансира Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини, а имплементирају удружења Биг Бен и Центар за развој образовних и културних ресурса из Тузле.

Семберија инфо