Дугогодишњи предсједник Лукашенко побједник избора у Бјелорусији :: Semberija INFO ::

 

Дугогодишњи предсједник Лукашенко побједник избора у Бјелорусији


Према прелиминарним информацијама са готово свих бирачких мјеста, Александар Лукашенко освојио је 81,35 одсто гласова за нови, шести мандат предсједника Белорусије, саопштила је синоћ предсједница Централне изборне комисије Лидија Јермошина.

Друго мјесто је освојила Светлана Тихановска за коју је гласало осам одсто бирача, док је четири одсто добио кандидат "против свих". Излазне анкете, како пише Спутњик, такође су показивале да ће Лукашенко убједљиво да побиједи - 79,7 одсто гласова.

Према резултатима које је на сајту објавила бјелоруска Централна изборна комисија, на предсједничким изборима гласало је 84 одсто грађана Бјелорусије са бирачким правом. Агенција ТАСС подсјећа да је на изборима одржаним 2015. године, одзив гласача био мало већи- 87,22 одсто, пренио је Тањуг. 

ЦИК је позвао кандидате који су изгубили на изборима да признају пораз. Међутим, сарадници Тихановске тврде да је према резултатима алтернативног бројања гласова она добила више од 80 одсто.

Незадовољни резултатима гласања, присталице опозиције изашле су на улице у више градова.
Група од око 300 демонстраната у центру Минска бацали су бакље и каменице на полицију, а полиција је против њих употребила сузавац. Са полицијом су се сукобили протестујући због побједе Лукашенка.

ТАСС је јавио да је полиција покушавала да отјера демонстранте са споменика побједе у центру Минска без употребе силе. Демонстранти су скандирали "Срамота!", а група од 40-50 младих покушала је да уђе у ограђени простор. Неки су притворени, а полиција је зауставила саобраћај дуж централне авеније и сусједних улица.
Тиханускаја се на политичкој сцени Белорусије појавила прије само неколико недјеља, када је почела да организује масовне протесте против Лукашенка, након што је ухапшен њен супруг, који је намјеравао да се укључи у предсједничку трку.

Групе за заштиту људских права саопштиле су да је током протеста против предсједника, који је на тој функцији од 1994. године, ухапшено више од 1.300 људи, укључујући независне посматраче избора и чланове изборног штаба Тиханускаје.

Лукашенко је послије гласања демантовао примјену репресивних мјера "као лажне вијести" и истакао да Тиханускају није доживљавао као пријетњу.

Агенције