Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности


Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина за мјесец  новембар 2018. године

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је редовна  прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец новембар 2018. године. Конференцији је присуствовао начелник Полицијске управе Бијељина  Жарко Ћосић, начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Коврлија, начелник Сектора полиције Стјепан Терзић и инспектор Сектора полиције Раденко Кнежевић.
 
Уводним излагањем, присутним се обратио начелник Полицијске управе Жарко Ћосић који је истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајућа, да је тренд опадања кривичних дјела и даље присутан , те  да су на подручју управе у мјесецу новембру евидентирано 73 кривична дјела,а  што је за око 16 % мање него у упоредном периоду прошле  године.
 
Стање безбједности у другим статистичким показатељима указује на тенденцију пада кривичних дјела , тако да се стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће.
 
Начелник Ћосић је истакао да су у протеклом мјесецу  евидентирано 73  кривична дјела, од чега су 63  кривичних општег криминалитета, три кривична дјела се односе на привредни криминалитет, три  дјела на злоупотребу опојних дрога и три дјела против безбједности саобраћаја.
 
Дарко Коврлија, Начелник Сектора криминалистичке  полиције, је истакао да су полицијски службеници ПУ Бијељина у протеклом мјесецу евидентирали 73 кривична дјела, надлежним тужилаштвима су поднијели 67  извјештаја о почињеном кривичном дјелу, против 41 лице од чега је осам  повратника у извршењу кривичних дјела и два  малољетника.
 
Када су у питању дјела из области општег криминалитета укупно су извршена 63 кривична дјела, а надлежним тужилаштвима је поднесено 57  извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 30  лица. Коефицијент укупне расвијетљености ових кривичних дјела износи  око 50%.
 
У области злоупотребе опојних дрога, у прошлом мјесецу  откривена су три  кривичниа   дјела, а поднесена  су два извјештаја против три  лица.
 
У  извјештајном периоду у области привредног криминалитета откривено су три кривична дјела, а  за почињена кривична дјела привредног криминалитета поднесена су три  извјештаја  против три  лица.
 
Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић истакао је да је у протеклом мјесецу  2018. године, на подручју ПУ Бијељина, евидентирано 41 нарушавања јавног реда и мира што је у поређењу са прошлом годином за  око 25% мање. У овој области евидентирано су 52 прекршаја - што је у поређењу са прошлом годином  за око 16% мање.
 
Инспектор Кнежевић је истакао да је  мјесецу новембру  2018.године на подручју ПУ Бијељина укупно евидентирано 97 саобраћајних незгода , што је више за око 5% у односу на исти мјесец прошле године. Са настрадалим лицима евидентирано је 21 саобраћајна незгода од чега са погинулим лицима једна ,  са тежим тјелесним повредама евидентиране су три  незгоде , са лаким тјелесним повредама евидентирано је 17 саобраћајних незгода,а са материјалном штетом 76 саобраћајних незгода.
 
У циљу побољшања стања у области  безбједности саобраћаја, Полицијска управа Бијељина, апелује  на возаче да поштују законске обавезе у погледу посједовања и коришћења зимске опреме, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилима и тако заштите себе, али и друге учеснике у саобраћају.
 
С обзиром на новогодишње и божићне празнике који су пред нама, како би прошли на миран и достојанствен начин, апелујемо на родитеље да дјецу упознају са могућим последицама нестручне употребе пиротехничких средстава, да петарде нису играчке и да не постоји безопасна пиротехника истакао је начелник Ћосић.
 
Предузели смо низ превентивних активности у циљу спречавања неовлашћене продаје и употребе пиротехничких средстава, као и незаконите употребе ватреног оружја, како би грађани предстојеће празнике обиљежили у безбједном окружењу.

Проведите предстојеће празнике у миру и весељу,а ми ћемо се побринути да низом превентивних активности које предузимамо допринесемо да предстојећи новогодишњи и божићни празници протекну у миру и без нежељених последица на крају је додао начелник Ћосић.
                                                                       
ПОРТПАРОЛ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ
            Споменка Ненић