Полицијска акција у Бијељини, ухапшен и гранични полицајац :: Semberija INFO ::

 

Полицијска акција у Бијељини, ухапшен и гранични полицајац


Гранични полицајац Бранимир Минић те још 11 особа ухапшени су јуче у полицијској акцији "Шкорпион" због сумње да су као организована криминална група шверцовали оружје и војну опрему, те разне врсте робе, али и кријумчарили људе из Србије у БиХ. Акција је изведена у Брчком и Бијељини, а почела је у раним јутарњим сатима под диригентском палицом Суда БиХ, те под наџором Тужилаштва БиХ.

У Полицију Брчко дистрикта приведено је 14 лица, од чега их је 12 ухапшено, а претреси су изведени на 11 локација. Под лупом су, осим осумњичених, били и станови и возила на подручју ова два града. Пронађена је знатна количина оружја и војне опреме, као и кријумчарена роба веће вриједности.

Сумња се да је оружје шверцовано из БиХ, с циљем продаје у Србији, али и државама ЕУ. Између осталих, како истиче наш извор, у питању је и Шведска. Осим тога, терете их и за шверц текстила и сличне робе, те кријумчарење људи из Србије у БиХ.

Наш извор додаје да ухапшени полицајац није организатор ове групе, већ да је у питању један Бијељинац.

По налогу Тужилаштва БиХ, чији је истражилац био на терену и координисао сваким покретом полицајаца, од раних јутарњих сати на овом предмету радиле су десетине припадника Полиције Брчко дистрикта, Граничне полиције (ГП) БиХ и МУП-а РС.

"У предмету је остварена значајна сарадња са партнерским институцијама Србије, а међу осумњиченима је и активни полицајац Граничне полиције БиХ", рекли су из Тужилаштва БиХ.

Увјеравају да су током истраге прикупљени докази да је ова организована криминална група дужи период кријумчарила оружје и војну опрему, али да се бавила и трговином људима, као и шверцом робе веће вриједности из Србије у БиХ.

Из ГП БиХ су рекли да су у сарадњи са колегама из Полиције Брчко дистрикта претресли, између осталих, и кућу и возило полицајца Граничне полиције БиХ, запосленог у Јединици граничне полиције Бијељина.

Зоран Галић, директор ГП БиХ, тврди да корупцију не толеришу.

"Учешће у овој оперативној акцији, уз континуитет сурадње с другим полицијским агенцијама и борбе против организираног и свих врста прекограничног криминала, још је један показатељ спремности ГП БиХ на нулту толеранцију те борбу против корупције, злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада у служби. Недопустиво је то што и међу полицајцима има оних који су кренули путем корупције, тако да борба ГП БиХ против криминала обухвата и чишћење властитих редова", каже Галић.

Из брчанске полиције рекли су да ће осумњичени, након крим-обраде, уз извјештај бити предати Тужилаштву БиХ.

Извор: Независне