ДАН ПРОТИВ КОКА КОЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАН ПРОТИВ КОКА КОЛЕ


Данас, 21. јула се обиљежава Свјетски дан борбе против кока коле. Ово пиће се пије готово на цијелој Планети, а да ли знате да кока колу можемо да сврстамо у дрогу, врло је лако навући се на њу, а посљедице су вишак килограма и стомак као код труднице. Најмоћнији бренд на свијету је кока кола. Дневно се конзумира двије милијарде њених производа у 207 држава.

Рецептура за прављење овог свјетског напитка је велика тајна. Ако боље размислите, запитајте се зашто је рецептура кока коле тајна и зашто нико до сад није успио да копира формулу. Претпоставља се да само два човјека на свијету знају формулу, и никад не путују истим авионом. Тајна се чува.

Сматра се да је компанија Кока Кола осмислила већину адвертајзинг кампања које данас познајемо.

Датум стварања кока коле се сматра 8. 5. 1886. када је апотекар Џон Пембертон пробао да направи лијек за главобољу. Џон је помијешао, као главне састојке, екстакте из двије биљке, јужноамеричке коке и афричке коле. Овај лијек је продаван по пет центи.

Убрзо, лијек је постао изузетно популаран због ефеката кокаина и кофеина које је садржао, и преписивао се за главобољу, малаксалост, недостатак воље, слабост, стомачне тегобе…

Није ни чудно, јер су три чаше кока коле имале кокаина у себи идентично једној дози данашњих кокаиномана. Пацијенти су се осјећали јачим и полетнијим, а главобоља је нестајала.

Џон Пембертон је од 1888. године почео да продаје свој бизнис разним партнерима, међу којима је био и бизнисмен Аса Цандлер, који коначно, 1891. откупљује сва права уз укупне трошкове од 2.300 долара.

Почетком 20. (1903.) вијека кока кола је морала да избаци кокаин из састојака, али су зато појачали присуство кофеина који је, такође, стимулатор, али није забрањен. Кока кола садржи 19,6 мг кофеина у 200 мл течности (једна чаша).

Од тада кока кола има сличну рецептуру коју и даље чува у тајности, али се сходно савременим трендовима мијењају заслађивачи, чисто да кока кола не би зависила од цијене шећера на тржишту.

Интересантно је то, да је Кока-Кола Компанија држава, са годишњим приходом од преко 48 милијарди долара била би на 76. мјесту од 195 држава, значи моћнија од 120 држава.

Кока кола је корисна и може се употријебити за гомилу ствари.

Скоро да не постоји на свијету, тако користан производ као што је кока кола. Оправдно, због свега што можете урадити са кока колом она је стекла репутацију коју има.

У загорјелу шерпу сипајте кока колу тако да покрије загоркела места, оставите да дкелује пола сата, и након тога сунђером уклоните нечистоће.

Ово је могуће, захваљујући киселини коју кока кола посједује.

Киселина којом кока кола обилује можете да очистите новчиће и металне предмете које захватила рђа и патина, те да им дате првобитни сјај. Можете користити за одвртање зарђалих шрафова. Мало овог пића у саксију са цвијећем или вазу, у значајној мјери ће вам опоравити цвијеће. Све то захваљујући шећеру који се налази у кока коли.

Фосфорна киселина из кока коле је идеална за уклањање масних мрља са ваше одјеће. Биће довољно да натопите мрљу петнаестак минута и да касније оперете тканину на уобичајен начин. Одмрзавање вјетробранског стакла са мало кока коле ће вам помоћи да скинете лед.

Са кока колом можете очистити прозоре. Лимунска киселина које има у кока коли омогућава брзо и лако одмашћивање.

Кола је идеално средство за чишћења клема на акумулатору. Уколико имате много буба у некој просторији или дворишту једноставно сипајте кока колу у чинију и оставите. Шећер из кока коле ће их привући, а киселина убити.
Извјетрелу кока колу сипајте у косу и послије пар минута је исперите и ваше локне ће изгледати савршено.

Шта се догађа у нашем тијелу кад попијемо кока колу?

Десет минута након што попијемо кока колу уносимо отприлике 10 кафених кашичица шећера, што је препоручена дневна доза шећера.

Кад би одједном унијели толики шећер у организам било би нам мука. То се не дешава, јер довољна концентрација фосфатне киселине ублажава тај ефекат.

Двадесет минута након што попијете кока колу количина шећера у крви нагло скаче, узазивајући инзулинску експлозију. Јетра тада реагује тако што све шећере које нађе у крви претвара у масноће.

Четрдесет минута након што сте попили кока колу кофеин је у потпуности апсорбован. Шире вам се зјенице, расте вам крвни притисак, ваша јетра пумпа још више шећера у ваш крвоток. Рецептори аденозина у мозгу су сада блокирани, што спречава осјећај вртоглавице.

Убрзо након тога ваш мозак појачано производи серотонин који вас доводи у благо еуфорично стање.

Шездесет минута касније фосфорна киселина везује калцијум, магнезијум и цинк из цријева, убрзавајући рад организма. Хемијски ово је смјеша великих количина шећера и заслађивача, и у овом периоду је повећано уринарно излучивање течности.

Сада избацујете сав магнезијум, цинк и калцијум који сте претходно унијели исхраном тако неопходне вашем организму и костима.

Уз веома важне микроелементе које сте требали да апсорбујете, ви избацујете и огромну количину течности. Долази до шећерног колапса и једноставно морате да поправите стање. Ако сте навикли на кока колу, то ће вам бити најлакши начин, а богами, кока кола баш прија.

Да ли знате да кока колу можемо да сврстамо у дрогу, врло је лако навући се на њу, а посљедице су вишак килограма и стомак као код труднице.

Семберија инфо