Ђаковић Девић: Међу теже обољелима и млади људи :: Semberija INFO ::

 

Ђаковић Девић: Међу теже обољелима и млади људи


БАЊАЛУКА - Епидемиолошка ситуација у Српској је и даље неповољна, а оно што је битно нагласити је да се промијенила структура обољелих, рекла је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а eпидемиолог Института за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић.

- На почетку епидемије вируса корона углавном смо теже клиничке слике виђали код особа старије животне доби и особа са хроничним болестима. Сада тешке клиничке слике имамо и међу млађом популацијом - рекла је Ђаковић Девић.

Истакла је да је то негдје и очекивано.

- Новообољели су углавном "мобилна" популација, која се тренутно сада много више налази у ситуацијама гдје је пренос вируса могућ - нагласила је она.

Истакла је да постоји више разлога за овако велики број заражених.

- Анализирајући ситуацију на терену са нашим епидемилозима више је разлога за велике бројеве. Откривали смо много заражених у фирмама, вртићима, на разним прославама и окупљањима, гдје се нису могле испоштовати препоручене мјере - истакла је Ђаковић Девић.

Додала је да бројке заражених су нешто што нам се апсолутно не допада.

- Од почетка јуна се биљежи нека узлазна путања што се тиче новообољелих, а у посљедње двије седмице са израженим погоршањем - рекла је Ђаковић Девић.

Што се тиче саме клиничке слике обољелих, додала је да је и даље негдје 80 одсто случајева, гдје је слаба клиничка слика или су асимптоматски носиоци вируса.

- Међутим, у неких 20 одсто случајева су особе са средње тешком или тешком клиничком сликом - нагласила је она.

​Глас Српске