Марковић: Због скраћивања рокова застаре многа дјела ће остати некажњена :: Semberija INFO ::

 

Марковић: Због скраћивања рокова застаре многа дјела ће остати некажњена


Због скраћивања рокова застарјелости у кривичном законодавству Републике Српске многа дјела ће остати некажњена, изјавила је данас посланик СДС Иванка Марковић.
 
Она је казала да су мањкавости такве одлуке већ сада видљиве, а најбољи доказ за то је случај фалсификовања дипломе стоматолошког факултета, који је откривен у акцији полиције која је протеклих дана привукла велику пажњу јавности.


 
„Мада је сасвим јасно да је особа починила кривично дјело фалсификовања јавне исправе, по свему судећи она неће бити процесуирана због тога што је дјело почињено прије пет година па је већ наступила застара“, навела је Марковић. 
 
Према њеном мишљењу, поред дужих рокова застарјелости, потребно је увести и друге измјене које би онемогућиле избјегавање одговорности у очигледним случајевима кршења закона.
 
„Када су у питању случајеви фалсификовања исправе застарјелост се мора рачунати од дана откривања кривичног дјела, а не од његовог почињења“, наводи Марковић.
 
Она је изјавила да се посебна пажња мора посветити измјенама које се односе на незастарјевање најтежих кривичних дјела.
 
Говорећи о изменама  кривичног законодавства која се односе на давање већих права оштећеном, Марковићева је рекла да је захваљујући усвојеном приједлогу Клуба посланика СДС стање по овом питању побољшано и да ће СДС инсистирати на даљем унапређењу њихових права.
 
Предсједница Актива жена СДС Весна Адамовић је казала да је захваљујући иницијативи проф. др Иванке Марковић оштећеним лицима у кривичном поступку омогућено да након одређеног времена покрену и саме воде кривични поступак.
 
„Измјене ЗКП које је предложила Марковићева су наишле на велику подршку и у Активу жена СДС. Сматрамо да законодавство мора имати ефикасан одговор када су у питању најтежа кривична дјела, као што су убиства трудних жена или обљубе и убистава дјеце“ , рекла је Адамовић.
 
 
ГРАДСКИ ОДБОР СДС БАЊАЛУКА