Најстарији корисници права на пензију :: Semberija INFO ::

 

Најстарији корисници права на пензију


Међу корисницима права на пензију, са пребивалиштем у Републици Српској или иностранству, Фонд ПИО исплату врши и за 16 корисника са навршених 100 и више година живота. Иако је у савременом добу дошло до продужења животног вијека на шта је првенствено утицао техничко-технолошки напредак и побољшање радних услова, значајан напредак медицине у превенцији и лијечењу свих болести, а с тим и одређено побољшање животног стандарда, ипак су случајеви пензионера "стогодишњака" и даље ријеткост.

Од њих шеснаест у Републици Српској живи дванаест, три у Србији и један у Хрватској.
Седам корисника права рођено је 1918. године, пет их је рођено годину дана раније, два корисника права рођени су 1916. године, а по један 1914., односно 1912. године.
 
И овдје се потврђује да су жене дуговјечније, јер их је међу „стогодишњим“ пензионерима три пута више од мушкараца. Од њих шеснаест, чак тринаест је жена.
 
Најстарији корисник права (У.Ђ.), рођена је почетком прошлог вијека, 1912. године, има навршених 106 година живота и живи у Србији, а право користи од 1976. године.
 
Занимљиво је да најстарији корисник права није истовремено и корисник права са најдужим периодом кориштења истог. Наиме, госпођа Б.Ђ. право на пензију остварила је давне 1958. године, дакле прије 60 година.
 
У дужини кориштења права слиједе је Ж.А. са 59 година, С.С са 57 година и К.Р. са 54 године од признавања права на пензију и све су са подручја Крајине.
 
Подаци из матичне евиденције корисника права нам говоре да најдуговјечнији корисници права живе на подручју Крајине, Романије, Херцеговине и Подриња.
 
Oчекивано трајање живота у Републици Српској данас је 77,2 године при чему за мушкарце 74,7 година, а жене пет година дуже живе од мушкараца или 79,7 година.

И поред наведеног, ипак је то краће за близу десет година у односу на поједине високора-вијене земље Европе или Јапана.

Извор: Фонд ПИО РС