Mатурске прославе: На испиту професори, ђаци и родитељи :: Semberija INFO ::

 

Mатурске прославе: На испиту професори, ђаци и родитељи


Ученицима завршних разреда основних и средњих школа у Републици Српској одобрено je организовање матурских прослава од 1. јуна", потврдила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је појаснила да ће организација матурских прослава бити усклађена са препорукама превенције и заштите Института за јавно здравство Републике Српске.

- Према тренутним препорукама није дозвољено окупљање више од 50 особа на једном мјесту, те ће и организација матурских прослава бити с тим усклађена", рекла је министарка Тривић и додала да су дирeктoри шкoлa у oбaвeзи дa oбeзбиjeдe oкупљaњa кoja нe прeлaзe тaj брoj.

Министарка Тривић је овом приликом свим ученицима завршних разреда у Републици Српској пожељела успjeшaн зaвршeтaк досадашњег шкoлoвaњa, као и успjeх у дaљeм oбрaзoвaњу.

Након ове одлуке на ,,врућу столицу'' су сјели директори. Шта учинити и како организовати матурска славља да на скупу буде највише 50 ђака и њихових наставника и професора, поготово ако у школи има већи број матураната. У том случају прославе би трајале неколико дана, а школска година се приводи крају? У већини школа, бар овдје у Семберији, разредне старјешине су путем друштвених мрежа доставили упут родитељима да изнесу свој став о слављу свог матуранта.

Многи родитељи су у великој недоумици какав став да заузму.

- По препорукама, растојање између дјеце на слављу требало би да буде најмање два метра, што одмах значи да нема плеса, нема заједничких фотографија које су трајне успомене на тај велики догађај, а по препорукама ресорног министарства дјеца морају да имају и маске. Још на све то, у многим школама не могу прецизно ни да дефинишу простор гдје би била славља. Какве су то онда матуре кад нема блискоти, нема пјесме, нема игре, онда је то све бесмислено. Сви знамо шта дјеци значи матура и мо смо прошли кроз то, али сад је све корона поремитила. У овом моменту треба бити разуман, јер у питању је здравље наше дјеце, а и њихових учитеља, па и нас родитеља'', став је једног родитеља, чије дијете завршава девети разред у Основној школи ,,Кнез Иво од Семберије''.

И они наставници, које смо контактирали, имају сличан став. Кажу да им је много жао, јер се матурско славље не може ничим замијенити, али, ипак, је здравље на првом мјесту, а погото кад су дјеца у питању.

Семберске новине - Семберија инфо - В. Зеленовић
​Фото - Б. Милошевић