Министар пољопривреде и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић у Бијељини: Реализација пројеката тече по плану :: Semberija INFO ::

 

Министар пољопривреде и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић у Бијељини: Реализација пројеката тече по плану


Пољопривредна производња и водопривредне активности биле су тема састанка министра пољопривреде и водопривреде РС Борса Пашалића и градоначелника Миће Мићића и њихових сарадника.

- Прољећна сјетва прошла је добро, а посијано је и више од очекиваног. Тема су нам били и водопривредни објекти, као и системи за наводњавање у Црњелову, Батковићу и реконструкција канала стара Дашница“, рекао је Пашалић, истакавши да ће завршетком ових радова постојати функционалан систем за наводњавање на 1.000 хектара на подручју Црњелова и Батковића.



- За мјесец дана ћемо пустити систем Црњелово (500 хектара), а вриједност тих радова је око 4,5 милина КМ. Идуће године у функцији ће бити и Батковић (500 хектара), а вриједност тих радова ће бити око пет милиона КМ, док ће вриједност радова на старој Дашници износити око три милиона КМ. Ријеч је о улагању од око 12,5 милиона КМ у овој и наредној години, од чега је 85 посто обезбиједила Влада РС, а 15 посто локална заједница. Разговарали смо и о водопривредним објектима у Јањи, односно регулација корита ријеке Јање, што ће бити окончано у јуну, евентуално у јулу, а вриједност радова је 7,1 милион КМ“, рекао је Пашалић и додао да је било говора и о обалоутврдама које су урађене у Амајлијама, на позији „Три длаке“, Орлово поље и Балатун.

- Са задовољством смо констатовали да су радови на каналу Дашница у граду при крају и да теку планираном динамиком. Радимо и Мајевички ободни канал и Глоговац, а радове приводимо крају ове године. Такође. обезбијеђена су и средства за санирање уставе на Дрини, гдје канал Дашница узима воду из Дрине за потребе протока кроз град“, рекао је Пашалић и додао да са наведеним радовима, урађеним у прошлој и радовима у овој години, Влада РС у Семберију улаже око 33 милиона КМ, а уз учешће локалне заједнице, те инвестивције су око 36 милиона КМ.

- Оно што нисмо завршили је Дрински насип, јер не иде динамиком коју смо планирали. Договорили смо се да сваком произвођачу платимо четири КМ по квадрату за земљиште које бисмо изузели за изградњу насипа и неразумљиво је зашто не желе да прихвате тај износ за земљиште, јер је ријеч о високој цијени. Уколико не постигнемо договор, прогласићемо јавни интерес, ангажовати вјештаке и платити онолико колико вјештак процијени, а то сигурно неће ни близу четири КМ. Сачекаћемо још мјесец дана, јер нема смисла да већ двије године имамо новац на располагању и завршен пројекат, а због  неколико људи не можемо да радимо“, рекао је Пашалић и нагласио да је Дрински насип неопходан због одбране од евентуалних поплава.

Градоначелник Мићо Мићић се захвалио министру на посјети и подсјетио да је захваљујући министарству извршена подјела пољопривредних пакета у протеклим данима, а да је Град Бијељина увећао за 500.000 КМ буџет Аграрног фонда како би се извршила исплата пољопривредним прозвођачима.

- Настојимо да малим пољопривредним произвођачима, који нису обухваћени правилницима министарства помогнемо, јер сматрамо да је пољопривредна производња веома битна и значајна. Ми са министарством имамо добру сарадњу и реализујемо планиране пројекте, а данас смо потписали уговор о суфинансирању новог пројекта о наводњавању Батковића“, рекао је Мићић. Он је нагласио да ће се наредних дана поново активирати питање Дринског насипа које је посебно важно за Семберију.

​Семберија инфо - О. Стјепановић