ПРИЈЕ 40 ГОДИНА УМРО ЈОСИП БРОЗ ТИТО :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈЕ 40 ГОДИНА УМРО ЈОСИП БРОЗ ТИТО


На данашњи дан прије четири деценије умро је доживотни предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) Јосип Броз Тито.

Поштоваоци лика и дјела Јосипа Броза Тита традиционално на 4. мај од раног јутра посјећују његов гроб у Кући цвећа на Дедињу, а углавном долазе из земаља насталих распадом Југославије.

Тито је имао чин маршала Југославије и положај врховног команданта Југословенске народне армије. Један је од оснивача Покрета несврстаних, чији је једно вријеме био и генерални секретар.

Јосип Броз Тито је преминуо 4. маја 1980. године, у Клиничком центру у Љубљани, три дана пред свој 88. рођендан. Од средине фебруара био је у вјештачкој коми.

Дан послије, ковчег са Титовим посмртним остацима стигао је Плавим возом из Љубљане, преко Загреба, у Београд. Три дана касније, на сахрану је дошло 700.000 људи. Присутно је било 209 државних делегација из 128 земаља свијета. Био је то најпосјећенији погреб неког државника у 20. вијеку.

Посљедњу пошту оснивачу Покрета несврстаних одали су 31 предсједник државе, 22 премијера, четири краља, шест принчева и 11 предсједника националних парламената. Из Хладним ратом подијељеног свијета, у Београд су допутовали државници из оба табора.

Тито је сахрањен у Кући цвијећа на Дедињу, гдје од 2013. године поред њега почива и супруга Јованка. Његов гроб је уз оближњи Музеј Југославије.

Јосип Броз Тито рођен је у Кумровцу у тадашњој Аустроугарској 7. маја 1892. године. Титов рођендан слављен је 25. маја као "Дан младости", када је широм бивше Југославије ношена штафета у његову част.

По избијању Другог свјетског рата, Тито је постао вођа Партизанског покрета отпора, а након његовог завршетка лидер Југославије у којој је успостављен нови друштвено-политички поредак.

Семберија инфо - З. Кусмук