Влада Републике Српске обећала минималце за фирме које су радиле смањеним интензитетом :: Semberija INFO ::

 

Влада Републике Српске обећала минималце за фирме које су радиле смањеним интензитетом


БА­ЊА­ЛУ­КА - За за­по­сле­не у пре­ду­зећима у ко­ји­ма ни­је био за­бра­њен рад у апри­лу ове го­ди­не, а ко­ја су усљед ши­ре­ња ко­ро­на ви­ру­сом ра­ди­ла сма­ње­ним ин­тен­зи­те­том у том пе­ри­оду, биће омо­гућена ис­пла­та нај­ниже пла­те с по­ре­зи­ма и до­при­но­си­ма.

Са­оп­шти­ли су ово из При­вре­дне ко­мо­ре РС, на­кон што је Вла­да РС при­хва­ти­ла њи­хов при­је­длог за по­моћ при­вре­дни­ци­ма ко­ји су ра­ди­ли сма­ње­ним капа­ци­те­том.

"Вла­да РС је при­хва­ти­ла зах­тјев При­вре­дне ко­мо­ре РС, да се осим при­вре­дних дру­шта­ва ко­ји­ма је због одлу­ка Шта­ба за ван­ре­дне си­ту­аци­је забра­њен рад у мар­ту и/или апри­лу омо­гући ис­пла­та нај­ниже пла­те са до­при­но­си­ма и свим дру­гим пре­ду­зећима ко­ја су усљед ши­ре­ња ви­ру­са ко­ро­на ра­ди­ли сма­ње­ним ин­тен­зи­те­том", кажу у При­вредној ко­мо­ри РС.

Они су ре­кли да су на­длежна ми­нис­тар­ства дужна да ут­врде спи­сак пра­вних ли­ца и пре­ду­зе­тни­ка ко­ји су у овом пе­ри­оду по­тпу­но прес­та­ли с ра­дом, спи­сак оних ко­ји су с ра­дом прес­та­ли у пе­ри­оду ко­ји је краћи од 1. до 30. апри­ла ове го­ди­не, те на­вес­ти пе­ри­од прес­тан­ка. Ка­ко кажу у При­вре­дној ко­мо­ри РС, на­длежна ми­нис­тар­ства су дужна на­пра­ви­ти спи­сак и оних ко­ји су дје­ли­мично прес­та­ли с ра­дом, али раз­гра­ничити по­сло­вне је­ди­ни­це у окви­ру је­дног при­вре­дног друш­тва и на­вес­ти да ли је рад прес­тао у ције­лос­ти или дје­ли­мично, те на­вес­ти дје­ла­тност ко­ја ни­је обав­ља­на. Ово се одно­си и на оне пре­ду­зе­тни­ке ко­ји­ма је сма­њен обим по­сло­ва­ња с про­цен­том сма­ње­ња у одно­су на ис­ти пе­ри­од ла­ни, као и пре­глед при­хо­да у прва чети­ри мјесеца ове го­ди­не.

Ка­ко се на­во­ди у са­оп­ште­њу, за сва пра­вна ли­ца и пре­ду­зе­тни­ке по­тре­бно је на­вес­ти и по­да­так о бро­ју за­по­сле­них ко­ји у апри­лу ни­су би­ли ангажова­ни.  

"Ми­нис­тар­ство при­вре­де и пре­ду­зе­тниш­тва РС при­пре­ми­ло је обра­зац на осно­ву ко­јег ће пра­вна ли­ца и пре­ду­зе­тни­ци при­ја­ви­ти у ком оби­му су сма­ње­не по­сло­вне акти­внос­ти, ка­ко би им за април би­ло омо­гућено ко­ри­ште­ње сред­ста­ва пре­двиђених за ублажава­ње еко­ном­ских по­сље­ди­ца кри­зе", на­во­ди се у са­оп­ште­њу.

При­вре­дна ко­мо­ра РС је по­зва­ла сва при­вре­дна друш­тва ко­ји­ма је био до­зво­љен рад у апри­лу, а ко­ја су ра­ди­ла сма­ње­ним ка­па­ци­те­ти­ма, да испуне обра­зац и да га дос­та­ве на­длежним ми­нис­тар­стви­ма.

"Овом мје­ром Вла­да РС по­ка­за­ла је спре­мност да се при­вре­ди РС, у овом тре­нут­ку, пружи значај­на по­дршка за пре­ва­зи­лажење пос­то­јеће кризе", ре­кли су они.

Са­ша Три­вић, пред­сје­дник Уни­је удружења по­сло­да­ва­ца РС, каже да ће у по­зи­ву ко­ји објав­љу­је Вла­да РС би­ти дос­ту­пан обра­зац при­вре­дни­ци­ма, у ком ће они моћи да при­ја­ве сво­ју ште­ту и с ко­ли­ким ма­њим ка­па­ци­те­том су ра­ди­ли.

"Он­да ћемо ви­дје­ти шта и ка­ко, у овом мо­мен­ту ни­ко не може рећи да ће сви ра­дни­ци да до­би­ју ми­ни­мал­ну пла­ту, не­го ће по­моћ до­би­ја­ти одређени дио пре­ду­зећа по одређеним пра­ви­ли­ма, али се прво мо­ра ут­врди­ти ко­ли­ка је ште­та. Значи, још ни­су на­пи­са­на пра­ви­ла по ко­ји­ма можемо рећи ко ће ко­ли­ко до­би­ти", ре­као је Три­вић, ко­ји је ис­та­као да је би­тно да се по­сло­вни су­бје­кти ко­ји су има­ли ште­ту при­ја­ве, те ће би­ти пос­тав­ље­на одређена пра­ви­ла, гдје ће и ко­ли­ко би­ти по­моћи до­ди­је­ље­но.

"Због то­га смо ишли на ва­ри­јан­ту да се љу­ди прво при­ја­ве, па он­да да ана­ли­зи­ра­мо. Зло­упо­тре­ба не сми­је би­ти, тај обра­зац ће се по­дно­си­ти под мате­ри­јал­ном и кри­вичном од­го­вор­ношћу", каже Три­вић и ис­тиче да ће се то про­вје­ра­ва­ти.

Он каже да по­ред фир­ми ко­је су има­ли за­бра­њен рад, пос­то­је и оне ко­је су због не­дос­тат­ка ма­те­ри­ја­ла има­ле сма­ње­но или пре­ки­ну­то по­сло­ва­ње.

"Ни­је у ре­ду ако угос­ти­тељ ни­је ра­дио ни­шта и до­био је за ис­пла­ту пла­та од 520 КМ, а не­ко је, ре­ци­мо, ра­дио са 20 од­сто ка­па­ци­те­та и ис­пла­тио ра­дни­ци­ма пла­те, та­ко да је и он угрожен без об­зи­ра на то што му ни­је за­бра­њен рад. Ни­је то ра­вно­пра­ван однос пре­ма при­вре­дним су­бје­кти­ма. За­то тре­ба при­ку­пи­ти по­дат­ке, по­дни­је­ти зах­тјев, на­кон чега ће се све ана­ли­зи­ра­ти", ре­као је Три­вић и до­да­о да је ово је­ди­ни мо­гући начин с об­зи­ром на то да пос­то­је огра­ничена сред­ства ко­ја се из­два­ја­ју.

​Независне новине