Савјет министара за 24 часа треба да нађе рјешење за проблем који је направила ФБиХ укидањем карантина :: Semberija INFO ::

 

Савјет министара за 24 часа треба да нађе рјешење за проблем који је направила ФБиХ укидањем карантина


САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је једнострана одлука власти у ФБиХ о укидању карантина довела и Савјет министара у проблеме у вези с тим како да поступа на граничним прелазима, за које је Предсједништво БиХ раније тражило да буду затворени.


Додик је навео да је Предсједништво БиХ дало рок од 24 часа да Савјет министара заједно са другим надлежним институцијама и органима пронађе начин на који ће то питање бити ријешено.

- Једнострано понашање ФБиХ није добро, а видио сам да нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ да осуде такво понашање - рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва и састанка са амбасадорима земаља Квинте.

Он је нагласио да ће се покушати преко Савјета министара дођи до уједначавања праксе у оба ентитета.

- Република Српска ће остати при ставу о карантину јер сматрамо да је 1. мај веома изазован датум за могуће ширење вируса корона и да је ова мјера федералних власти исхитрена, једнострана и није добра - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је потврдио да су чланови Предсједништва БиХ имали састанак и амбасадорима земаља Квинте.

Према његовим ријечима, на сједници Предсједништва БиХ разговарано је и о предстојећем Самиту о ЕУ и западном Балкану у Загребу.

- Кључно питање било је да се иницирају мјере у вези са 14 тачака из Мишљења Европске уније. Ми смо закључили да треба формирати ад хок групу коју чине сва три члана Предсједништва БиХ, чланови Колегијума Савјета министара и оба колегујума Представничког и Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ. Ова група требало би да одржи састанак за пет дана с циљем проналажења одговора на поменута питања ЕУ - појаснио је Додик.

Он је додао да би, након тога, Савјет министара требало да предложи и донесе акциони план.

Додик је рекао да је предложено да Савјет министара, у складу са механизмом координације, окупи све оне који су укључени у тај механизам у вези са европским питањима и да се размотре мјере о могућем акционом плану, који треба да буде донесен у року од око 30 дана.

Предсједништво БиХ данас је прихватило Извјештај Министарства одбране у Савјету министара о поступању Оружаних снага током епидемије вируса корона.

Срна / Глас Српске