Вирусом корона заражено још 35 људи у Српској, међу њима пет здравствених радника :: Semberija INFO ::

 

Вирусом корона заражено још 35 људи у Српској, међу њима пет здравствених радника


БАЊАЛУКА – Инфекција вирусом корона у протекла 24 часа потврђена је код још 35 особа у Републици Српској, а међу њима је пет здравствених радника саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.
 
Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС обављено је тестирање 419 лабораторијских узорака.
Према мјесту пребивалишта, 22 особе су из Бањалуке, четири из Градишке, по двије особе су из Лакташа, Козарске Дубице и Добоја и по једна особа из Дервенте, Котор Вароши и Кнежева.
 
Ријеч је о 16 жена и 19 мушкараца. Седам жена су средње животне доби, три су млађе и шест жена је старије животне доби. Четири мушкарца су млађе животне доби, десет средње и пет мушкарца су старије животне доби. Једанаест особа је хоспитализовано, док ће остали бити изоловани у складу са процедуром. Двадесет особа није могло да наведе контакт са позитивном особом, док су остале особе имале контакт са раније потврђеним случајевима.
 
Међу потврђеним случајевима је и пет здравствених радника и то један доктор медицине и двије медицинске сестре у УКЦ-у и двије медицинске сестре у Болници у Добоју.
 
У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 70 здравствених радника из Бањалуке, Добоја и Градишке као и 36 особа које раде или бораве у домовима за старија лица и сви резултати теста су негативни.
Тестирано је и 19 радника у маркетима из Бањалуке, Челинца, Градишке и Теслића чији су налази негативни. Тестирано је укупно 60 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.
До сада је у Републици Српској потврђено 706 случајева вируса корона, од посљедица Ковида-19 преминуло је 26 особа, а опоравило се 357 особа.
 
У Републици Српској до сада је на нови вирус корона  извршено укупно 11.384 тестирања.
 
У УКЦ-у Републике Српске укупно се лијечи 108 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона. На Одјељењу Ковид- 19 хоспитализована су 48 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији четири пацијента.
 
Код четири пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а двије особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ-а) је 11 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ-а) је 39 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.
 
У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је пет пацијената, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву четири, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору пет пацијента, у Болници Зворник је један пацијент и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента.
 
Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 65 особа, у Студентском дому у Требињу 32, у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник три особе.
 
У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.133 особе, а надзор је завршен код 22.150 особа.
На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 80 особа, 100 особа је изашло из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налазе укупно четири особе.
 
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Још једна жртва вируса корона у Српској​

У Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске у протекла 24 часа једна особа преминула је од посљедица вируса корона.

У саопштењу УКЦ-а прецизирано је да је ријеч е о осамдесетједногодишњем мушкарцу из Оштре Луке, који је имао више хроничних удружених обољења.
 
У Српској је од вируса корона укупно преминуло 26 особа.
 
Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је у суботу да је у општини Оштра Лука ново жариште вируса корона. Он је истакао да из те општине долази више обољелих, као и да је неколико заражених у Приједору повезано са тим кластером.
 
У Оштрој Луци има девет заражених.

Глас Српске