ШАРОВИЋ: ОЧЕКУЈЕ СЕ ДРАМАТИЧНО ЉЕТО У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ШАРОВИЋ: ОЧЕКУЈЕ СЕ ДРАМАТИЧНО ЉЕТО У БИХ


У економском смислу предстојећи период у БиХ бити драматичан, рекао је Мирко Шаровић, предсједник СДС и посланик у Парламенту БиХ.

Шаровић је нагласио да је крајње вријеме да Парламент BiH почне радити и не види разлог због којег се парламентарци досад нису састајали.
 
''Извјеснo је да ћемо се сви наћи 28. на сједници која је већ заказана, а да ли ће бити друге сједнице, то све зависи од Колегија. Један број нас посланика се нада да су теме толико озбиљне да захтијевају да се нађемо у Парламенту. Моја очекивања иду у том правцу да би сједнице требало да буде, али видјећемо како на то гледа парламентарна већина. Мислим да је заиста крајње вријеме да Парламент почне да функционише и ради, не видим разлога зашто се ниједном нисмо састали'', испричао је Шаровић за Н1 нагласивши да бх. економију очекују тешки дани.
 
''Суштина иницијативе (за одржавање сједнице) је да помогнемо економске активности које сада улазе у критични тренутак'', додао је нагласивши да не треба бити посебан стручњак, а да се не констатује да ће љето и јесен бити врло драматични у Босни и Херцеговини.
 
''Један број политичких опција као што је моја Српска демократска странка, ПДП и неке друге сматрале су да ванредно стање није требало ни уводити у Републици Српској и да је био сасвим довољан онај режим који је био прије ванредног стања. Али, власт је инсистирала на ванредном стању, али од оног што је јавност видјела, је уредба која је за циљ имала да санкционише ширење панике. Видјело се, брзо су одустали од те уредбе и они су је већ укинули. Од ванредног стања нисмо видјели било шта што би значајније помогло у овој ситуацији. Можда је био циљ да се спријечи било која другачија ријеч. Неопходно је што прије укинути ванредно стање и мислим да је велика штета што Народна скупштина није функционисала и није радила'', додао је Шаровић.

Према његовим ријечима, подјела новца од новог аранжмана с Међународним монетарним фондом, није ''запела'' само због процедуралних разлога.

 
''Не мислим да су баш процедурални разлози већ да је проблем много шири. Изненађење је за мене што је дошло до проблема када је требало подијелити новац. Моја процјена је да је проблем око тога ко ће тај новац да враћа односно да ли ће се терет враћања пренијети и на кантоне или на Владу Федерације. Али с друге стране мислим да што се тиче Федерације, она финансијски боље стоји од Републике Српске и није јој у тој мјери потребно. Република Српска очекује овај кредит ММФ-а и врло им је он битан како не би дошли у још тежу финансијску ситуацију . Мислим да ће надмудривање трајати седмицу или двије, али вјерујем да ће тај новац бити подијељен'', поручио је Шаровић.

СДС Републике Српске