У Србији шест мјеста одолијева вирусу корона: У чему је тајна? :: Semberija INFO ::

 

У Србији шест мјеста одолијева вирусу корона: У чему је тајна?


БЕОГРАД - У Србији шет мјеста још одолијева корона вирусу и у њима није забиљежена ниједна заражена особа, пише портал "Телеграф" и наводи да тајна, према ријечима надлежних у тим општинама, вјероватно лежи у строгом придржавању мјера и дисциплини грађана.

У Бујановцу и Прешеву нема регистрованих случајева оболијевања од корона вируса, речено је на конференцији за новинаре о најновијим подацима о корона вирусу, подсјећа портал и додаје да заражених нема ни у Книћу, Бечеју, Тутину и Косјерићу.

"Телеграф" пише да у свим тим општинама наводе да се строго поштују мјере које је дало Министарство здравља, али и да у тим мјестима изгледа живе изузетно дисциплиновани грађани, који или уопште не крше мјере самоизолације, ни забрану кретања, или је она на минимуму.

Општина Кнић саопштила је да ни послије више од мјесец дана од увођења ванредног стања и проглашења пандемије у тој општини нема заражених корона вирусом.

Како се наводи, у амбуланти за респираторне инфекције и фебрилна стања у Гружи прегледано је више од 100 пацијената, пет је узорковано и налази код свих пет пацијената били су негативни на вирус КОВИД-19.

У Дому здрвља у Книћу ангажовано је 50 медицинских радника, од чега 20 љекара, 27 медицинских сестара и три лабораторијска техничара. Општина организује превоз за здравствене раднике који живе у околним мјестима, тако их додатно штитећи.

Општина Кнић одмах по увођењу ванредног стања формирала је и волонтерску службу која има више од 50 чланова који стижу до најугроженијих. Једном недјељно дезинфикују улице и јавне површине у најпрометнијим мјестима у општини, а дезинфикују и стамбене зграде и све јавне установе.

Косјерић је и даље једина општина у Златиборском округу која нема ниједан случај оболијевања.

Предсједник општине Косјерић Жарко Ђокић рекао је раније да су мјештани веома дисциплиновани и вјерује да је то разлог што у овој средини још увијек нема обољелих од корона вируса. Испред продавница и апотека нема гужви и сви поштују прописано одстојање, преноси "Телеграф".

У сарадњи са Заводом за јавно здравље општина Косјерић је набавила хипохлорид и којим су дезинфиковани тротоари, улице, паркови, паркинзи око мега маркета и Дома здравља. Пољопривредници поштују полицијски час и обевазе на њивама обављају када је кретање дозвољено.

У изолацији је 46 људи, а тестирано је пет људи и сви су негативни.

У Тутину су узети брисеви здравствених радника који раде у Ковид болници и Хитној служби. У Епидемиолошкој служби су тестирана четири љекара, који су претходно били у самоизолацији, и сви резултати су негативни. За два узорка чекају се резултати.

Лјекари у Тутину од почетка ове недјеље могу да узимају брисеве особама за које се буде сумњало да су позитивне на корона вирус. Како наводе у Тутину, све раде по препорукама Министарства здравља.

Тутин је у близини жаришта, Новог Пазара, ком није успјело да буде ковид негативан, напомиње портал.

Иако је на сајту Министарства здравља наведено да у општини Бечеј постоје двије особе обољеле од корона вируса, највјероватније се ради о административној грешци. Тачније, приликом тестирања заведени су подаци из личних докумената, а у овом случају те двије особе, највјероватније, у личним картама нису промијениле мјесто пребивалишта, напомиње "Телеграф".

Свим суграђанима старијим од 65 година, који су се протекле недјеље обратили контакт центру Општине Бечеј започета је достава средстава за дезинфекцију у количини од два литра по домаћинству.

Волонтери мобилног тима Општине Бечеј прошле недјеље посјетили су суграђане у Бечеју, Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту.

У болницама у Војводини нема пацијената из ове општине.

Осим у Бујановцу када је у питању Пчињски округ, што је потврђено на конференцији за новинаре, обољелих од корона вируса нема ни у Трговишту.

Танјуг / Телеграф / Независне новине