МАКРОН: ИЛИ 400 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ИЛИ РАСПАД ЕУ :: Semberija INFO ::

 

МАКРОН: ИЛИ 400 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ИЛИ РАСПАД ЕУ


Фото: AFP
Драматичне изјаве француског предсједника Емануела Макрона својеврсни су ултиматум богатијим и фискално одговорнијим земљама сјеверне Европе да морају пристати на заједничко финансирање опоравка под условима јужних земаља или Европска унија више неће постојати јер ће, према његовом мишљењу, изгубити смисао.

Макрон је у Јелисејској палати дао интервју за Фајненшел тајмс у којем је поручио како ЕУ "нема избора" него "издати заједнички дуг са заједничким гаранцијама", а како би се финансирале чланице према њиховим потребама.

Познато је да се Нјемачка и Холандија противе тој идеји. Макрон инсистира да је ово "тренутак истине" за Европу, за њено заједничко тржиште и солидарност током пандемије.

- Ако ово не учинимо данас, кажем вам да ће популисти побиједити – данас, сутра, дан након тога, у Италији, можда Француској и другдје - драматично је нагласио Макрон.

Француска тражи додатних 400 милијарди евра алокације из ЕУ прорачуна на средства која су већ осигурала Европска централна банка и остале ЕУ институције. На питање шта ће се догодити ако се не постигне споразум око таквог фонда, хоће ли доћи до колапса еврозоне, Макрон је одговорио експлицитно:

- Да, морамо бити јасни – и европске идеје... Не можете имати заједничко тржиште ако неке жртвујете - рекао је Макрон.

Очигледно је да се у ЕУ одвија огромна финансијска драма, као и да су јужене земље свјесне како дугорочно више не могу контролисати путање фискалних дугова.

Истовремено, сада су већ и јавне финансије северних земаља такође врло затегнуте па не желе угрозити своје националне економске, здравствене и социјалне системе помажући југу.

У ситуацији кад значајно расту приноси односно цијена италијанског дуга у односу на цијену по којој се задужују Нијемци, очигледно је да се управо чистом финансијском механиком тренутно још више продубљује јаз између групе јужних и сјеверних земаља.

Макронова је процјена како су многе земље ионако већ погазиле одреднице ЕУ споразума па финансирају посљедице COVID-19 кризе изван договорених оквира.

- Ми ћемо национализовати наднице и П&Л скоро свих наших бизниса...Све наше економије, укључујући оне либералне то раде. То је против свих правила - али је тако - навео је он.

Макрон је рекао како је у константном дијалогу с њемачком канцеларком Ангелом Меркел и холандским премијером Марком Рутеом око финансирања опоравка ЕУ.

Уз то је подсјетио како се не би требала поновити грешка какву је направила Француска кад је након првог свјетског рата инсистирала на репатријацији од Њемачке, што је резултирало Хитлеровим популизмом и катастрофом другог свјетског рата.

Макрон сматра како данас свијету треба нешто попут Маршаловог плана или "хеликоптерског новца".

(Јутарнји лист)